Assen komt met herstelplan: 5,5 miljoen aan bezuinigingen

Assen schrapt miljoenen om onder het preventief toezicht van de provincie uit te komen (Rechten: RTV Drenthe / Kim Stellingwerf)
Assen schrapt miljoenen om onder het preventief toezicht van de provincie uit te komen
Assen bezuinigt dit jaar 5,5 miljoen euro. Verder haalt de gemeente 8,5 miljoen uit de algemene reserve. Daarmee wordt een tekort van 14 miljoen euro weggewerkt.
Met allerlei besparingsmaatregelen moet Assen ervoor zorgen dat ze onder het financieel preventief toezicht van de provincie uitkomt. Dat is medio december door de provincie ingesteld, omdat Assen geen dekkende begroting had voor de komende jaren. Voor 1 mei moet de gemeente nu een sluitende meerjarenbegroting bij de provincie Drenthe indienen.
De bezuinigingen worden op allerlei terreinen doorgevoerd, en sommige gaan pas vanaf volgend jaar in. Uiteindelijk zorgt het herstelplan in 2023 voor ruim 7 miljoen aan kostenbesparingen. Assen heeft miljoenentekorten door veel hogere uitgaven voor Jeugdzorg en Wmo, waar minder rijksgeld voor binnenkomt.

Geen geld voor KINK

Op de eigen bedrijfsvoering wil het college een half miljoen besparen. En expositieruimte KINK, Kunst in de Nieuwe Kolk, krijgt na dit jaar geen subsidie meer. KINK, dat door het Drents Museum wordt gerund, had dit jaar al moeten sluiten, maar kreeg uitstel van executie.
Directeur Harry Tupan van het Drents Museum is 'niet blij' met het schrappen van de 150.000 euro. Maar volgens Tupan betekent het beëindigen van de gemeentelijke subsidie 'nog niet het einde van KINK'. "We zien voldoende scenario's om met de expositieruimte door te gaan", zegt hij.

Wegen, gebouwen en groen

Verder wordt er fors geschrapt in het budget voor onderhoud aan wegen (175.000 euro), gemeentelijke gebouwen (1 miljoen) en het openbaar groen (150.000 euro). Zo gaan heesters en hagen eruit, omdat die onderhoudsgevoelig zijn, en bloemrijke mengsels komen er voor terug. Dit moet enkele tonnen besparen. Verder wordt aanleg van een nieuw kunstgrasveld voor LTC en Amboina voorlopig geschrapt. Dit tweede kunstgrasveld zou 4,5 ton kosten.

Meer geld voor parkeren

Assen wil ook extra geld binnenhalen met parkeren. Niet de parkeerprijs zelf stijgt, maar wel die van speciale abonnementen en vergunningen. Het college wil het abonnementstarief vanaf 2021 jaarlijks met 3 procent verhogen voor parkeren in de binnenstad voor bewoners en ondernemers. Ook de prijs voor een parkeervergunning gaat omhoog. Vanaf 2021 komt er jaarlijks 5 euro bij. Verder gaat het maximum dagtarief voor parkeergarages van 6 euro naar 7.50 euro. Daarmee levert het parkeren straks jaarlijks meer dan twee ton extra op.

AsserPas verdwijnt

Ook de 10 procent korting op stadsparkeren met de AsserPas is na dit jaar voorbij. Op termijn verdwijnt de complete stadspas, zo kondigt het college aan. Deze zogenoemde 'slimme pas' kregen alle Assenaren in 2014, ter vervanging van de bekende milieupas voor vuilstorten op de werf. Sindsdien is het mogelijk ermee te parkeren in de parkeergarages, en boeken te lenen bij de bibliotheek. Er had uiteindelijk nog veel meer met de AsserPas moeten gebeuren, zoals korting bij speciale evenementen, culturele uitjes en aanbiedingen bij winkeliers, maar dat is mislukt. Reden voor het college om de hele pas af te schaffen.

Lucht dankzij FlorijnAs

Dankzij een miljoenenmeevaller op het project FlorijnAs, waarvan 6,3 miljoen euro overblijft, heeft Assen financieel extra lucht gekregen, waardoor het herstelplan minder pijnlijk is geworden. Het geld, dat van het rijk kwam, was bedoeld voor infrastructuur. Daarom besteedt Assen de miljoenen ook weer aan wegen en fietspaden, zoals aan de fietssnelweg, de derde ontsluitingsweg naar Kloosterveen, en het verbeteren van fietspaden in de stad.
Daar staat tegenover dat B en W nog extra kostenposten moeten wegpoetsen, bijvoorbeeld op het cultuurgebouw van DNK en het TT Festival. Zo komen bij DNK vervangingskosten voor inventaris, theatertechniek en vloeren eerder dan gepland. Daarvoor wordt in 2022 bijna 300.000 euro gereserveerd. Voor de gemeentelijke kosten van het TT Festival moet Assen 70.000 euro erbij rekenen. De 159.000 euro die Assen er jaarlijks in stopt aan veiligheidsmaatregelen, verkeersafzettingen, extra cameratoezicht en elektravoorzieningen, bleek te laag geraamd.

Inspraak

De gemeenteraad bespreekt over twee weken de bezuinigingsvoorstellen uit het financiële herstelplan. Ook wil het college de voorgestelde besparingen voor inspraak nog voorleggen aan het Asser stadspanel, de kinderraad en de participatieraad. Op 23 april moet de raad definitief beslissen, omdat voor 1 mei het herstelplan bij de provincie moet liggen.
Wethouder Mirjam Pauwels over het financiële herstelplan van Assen

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.