Regering neemt forse maatregelen om verspreiding coronavirus in heel Nederland te beperken

Minister Bruno Bruins, premier Mark Rutte en Jaap van Dissel van het RIVM tijdens de persconferentie (Rechten: ANP)
Minister Bruno Bruins, premier Mark Rutte en Jaap van Dissel van het RIVM tijdens de persconferentie
Minister Bruno Bruins heeft meer maatregelen aangekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Alle evenementen in heel Nederland van meer dan honderd personen zijn afgelast.
Iedereen met ziekteverschijnselen moet thuisblijven, adviseert de regering. Het gaat om mensen met een neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en daarbij eventueel koorts. De maatregelen gaan per direct in en duren tot 31 maart.
Minister Bruins kondigde daarnaast aan dat alle publieke locaties zoals musea en concertzalen hun activiteiten van meer dan honderd personen moeten staken. Ook sportwedstrijden met meer dan honderd bezoekers worden afgelast. Het betaalde voetbal ligt stil tot en met 31 maart.
Daarnaast wordt aan alle Nederlanders opgeroepen om thuis te werken en de werktijden te spreiden. Ook wordt geadviseerd om op het werk geen bijeenkomsten te houden van meer dan honderd personen. Daarnaast wordt verzocht om bezoek aan kwetsbare personen zoals ouderen te mijden.
Premier Rutte ziet nog geen noodzaak om de scholen te sluiten. Rutte begrijpt dat leerkrachten zich zorgen maken. Maar sluiting van scholen zou volgens hem maar weinig bijdragen aan de inspanningen om de verspreiding van het virus te beperken, ook omdat kinderen geen belangrijke risicogroep vormen. Hij wijst ook op grote maatschappelijke gevolgen als scholen wel dicht zouden gaan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.