Ronde van Drenthe afgelast in verband met coronavirus

WIELRENNEN - De Ronde van Drenthe gaat morgen, zaterdag en zondag niet door in verband met het coronavirus. Morgen zouden bij de Drentse Acht van Westerveld in Dwingeloo, een wielerkoers voor vrouwen, maar liefst drieëntwintig nationaliteiten van start gaan.
Minister Bruno Bruins heeft maatregelen aangekondigd om het coronavirus tegen te gaan. Alle evenementen in heel Nederland van meer dan honderd personen zijn afgelast.

Niet voor het eerst

Voorzitter Femmy van Issum noemt het besluit 'onwerkelijk'. "De klap komt straks."
Drenthe's grootste wielerkoers had eerder al te maken met afgelastingen. Ook in 2001 werd de wedstrijd geschrapt. Toen door de MKZ-crisis. In 2013 gooide sneeuw roet in het eten.
Van Issum had het vermoeden dat de Ronde van Drenthe niet door zou gaan toen de persconferentie steeds langer op zich bleef wachten. "Ik zei toen: jongens, dit gaat de verkeerde kant op."

Programma komend weekend

Morgen zou de Drentse Acht van Westerveld, met start en finish in Dwingeloo, worden verreden. Zaterdag zou de 58e Profronde van Drenthe voor de heren starten in Assen en finishen in Hoogeveen. En hetzelfde geldt voor de Women's World Tour op zondag.
Er waren al 55 auto's bestickerd, maar daar is alles inmiddels weer af. Ook waren de eerste vrouwenploegen al in Drenthe omdat ze morgen zouden fietsen. Voor de toerrit van zaterdag waren 250 voorinschrijvers. In totaal zouden er meer dan 300 renners en rensters aan de start verschijnen. Inclusief de begeleiding zouden zij in zestien hotels in Drenthe ondergebracht worden.

Gevolgen

"We moeten nu hotels, ploegen en leveranciers afbellen. We kunnen nog enkele dingen terugdraaien, maar niet de bestelling van honderd kilo kip en de honderd kilo vis", zegt Van Issum. "Ik hoop ook vooral dat de overheid, de gemeenten en de provincie ons willen helpen. Dat wij gezamenlijk de schouders eronder zullen zetten."
Van Issum geeft aan niet verzekerd te zijn tegen dit soort situaties. "Je kan je hier niet tegen verzekeren. Dit is overmacht."

België gelast vandaag ook wielerkoersen af

Vandaag besloot de minister van Sport in België, Ben Weyts, na crisisoverleg om publieksevenementen tot 31 maart te schrappen. Wat wielrennen betreft gaat het om Nokere Koerse (18 maart), Bredense Koksijde Classic (20 maart), de Driedaagse Brugge-De Panne (25 maart) en de E3 BinckBank Classic (27 maart) en Gent Wevelgem (29 maart).

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.