Laboratorium Certe waarschuwt voor dreigend tekort aan coronatests

Door de grote behoefte aan coronatests dreigt een tekort aan materialen. Leveranciers kunnen de vraag nauwelijks aan. Onderzoekslaboratorium Certe, dat onderzoek voor alle ziekenhuizen - behalve het UMCG - en GGD's in Drenthe en Groningen doet, hoopt dat de voorraad snel weer wordt aangevuld. Maar dat is allerminst zeker.

Het gaat daarbij met name om de hulpmiddelen die nodig zijn voor de diverse apparaten in de laboratoria, zoals een bepaald soort plastic plaatjes, waarin de monsters gaan die getest moeten worden. Die plaatjes kunnen maar één keer worden gebruikt, meldt RTV Noord.

Leverancier kan vraag niet aan

"De plaatjes worden geleverd door fabrikant Roche, een wereldwijde leverancier. Die kan de vraag momenteel niet aan", zegt Anne-Marie van Elsacker, medisch directeur en arts-microbioloog bij Certe. "Ook als vertegenwoordigers zeggen dat ze binnenkort weer kunnen leveren, kan dat over een paar dagen weer heel anders zijn."

Ook dreigt er een gebrek aan andere materialen, zegt Van Elsacker. "Ik hoorde vanochtend van één van mijn medewerkers dat er ook steeds minder pipetpuntjes voorradig zijn. Hetzelfde geldt voor mondkapjes. En wie weet waar we binnenkort mee te maken krijgen."

Maatregelen

Certe zint nu op bepaalde maatregelen. "We proberen de plastic plaatjes zo efficiënt mogelijk te gebruiken", zegt Van Elsacker. "We laten de apparaten dus niet meer werken met halfvolle plaatjes. En we doen andere diagnostiek - zoals diarree-onderzoek - wat minder vaak, zodat we maximaal efficiënt met onze materialen en personeel om kunnen gaan. Al met al kunnen we nu maximaal 120 coronatesten per dag doen."

Los daarvan: het is niet meer mogelijk iederéén te testen die mogelijk corona heeft. Daarvoor verspreidt het virus zich te snel, zegt Van Elsacker. "Gezinsleden testen doen we ook niet langer. We moeten het echt hebben van beperking, niet meer van indamming. Die fase is geweest. Daarom zijn die hygiëne- en sociale maatregelen zo belangrijk."

In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal dossier aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.

Meer over dit onderwerp:
coronavirus corona Certe laboratorium
Deel dit artikel: