De Hilte 11 #1: Zo is er gezwegen

"Ik zei: mien zoon dan? Nee, die gaat naar Vught, nee." De Hilte 11 gaat over een vader die zichzelf tijdens de Tweede Wereldoorlog wel kon redden, maar zijn zoon niet. En dat gegeven draagt hij de rest van zijn leven met zich mee. Het leven van deze Drentse boerenfamilie verandert ingrijpend als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Vier generaties van de familie Nijboer uit Gieterveen spreken hierover in De Hilte 11 Oorlog op de Hondsrug.

Luister hier De Hilte 11 aflevering 1

De vijfdelige podcastserie is gemaakt door Hilde Boelema en Marjolein Knol. In de eerste aflevering maken we kennis met Geert Nijboer (1897-1996). Hij heeft een boerderij aan De Hilte, nummer 11. De familie Nijboer had 30 hectare grond. Hun boerderij was groot, maar zeker geen herenboerderij. Er werden bieten, tarwe, aardappelen en rogge verbouwd en ze hadden zo'n twintig koeien. Geert heeft vier zonen en een dochter. Hij doet zijn best om zijn gezin zo goed mogelijk door de oorlog te loodsen. Dit lukte aardig, tot de zomer van 1944.

Ook ontmoeten we Henk Nijboer. Hij is de achterkleinzoon van Geert. Henk blijkt weinig over het oorlogsverleden van zijn opa en overgrootvader te weten. Sterker nog: hij had geen idee dat in het Drents Archief van allebei een twee uur durend interview ligt. Hij is benieuwd naar het verhaal van zijn familie: "Ik zou zeggen, vertel het."

Abonneer je op deze podcast

De Hilte 11 is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps. Daar kun je je ook abonneren zodat je geen aflevering hoeft te missen.

| iTunes / Apple Podcasts | Spotify |

RTV Drenthe Podcasts

De Hilte 11: Het leven van een boerenfamilie verandert ingrijpend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vier generaties van de familie Nijboer praten erover in deze podcastserie. De Hilte 11 is een samenwerking tussen RTV Drenthe en het Drents Archief.

Binnen de Muren: Hoe is het leven in de gevangenis? Marjolein Knol dook gevangenis Esserheem in en sprak met gedetineerden en bewaarders.

Cassata: Zaterdags praat Margriet Benak met haar gasten over de politiek en actuele onderwerpen die spelen in Drenthe.

Drenthe Toen: Iedere zondag hoor je verhalen uit de Drentse geschiedenis bij Drenthe Toen. Historicus en presentatrice Sophie Timmer presenteert.

FC Emmen Podcast: Iedere maandag nemen verslaggevers René Posthuma en Niels Dijkhuizen met hun gasten het afgelopen weekend van FC Emmen door. Daarnaast is er ook plaats voor andere sport uit onze provincie.