Creatief onderwijs in coronatijd: 'Ga samen koken'

Leraren en schoolbesturen buigen zich vandaag over de vraag hoe er de komende week gewerkt gaat worden op scholen. Is onderwijs op afstand mogelijk? En hoeveel leerlingen moeten eigenlijk worden opgevangen in het gebouw?
Scholen blijven tot 6 april gesloten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Alleen ouders in vitale sectoren mogen gebruik maken van opvang op scholen. Bij obs De Weiert in Odoorn druppelden vanmorgen de eerste vragen van ouders binnen. "We gaan kijken wie er wel en niet komt, vandaag is elk kind in ieder geval welkom", zegt schoolleider Martine Stulp. Daarna wordt gekeken hoe de rest van de week er uit gaat zien. "We gaan uitzoeken voor welke gezinnen er echt geen opvang is en welke gezinnen mogelijk nog wat beter hun best kunnen doen. Heel veel ouders doen hun best om op een andere manier opvang voor hun kinderen te regelen."

Ander onderwijs

Met collega's kijkt Stulp naar mogelijkheden om nog iets van onderwijs aan te kunnen bieden. "Ook dit weekend hebben collega's zich al druk gemaakt over zaken als digitaal onderwijs en werkboekjes." Ook zal een beroep worden gedaan op creativiteit en welwillendheid van ouders.
"Ik denk dat wij een hele leuke nieuwe definitie van leren gaan uitvinden de komende weken", zegt Stulp. "We hopen dat ouders ook creatief zijn en kinderen betrekken bij burgerschap. Het is mooi weer buiten, buiten spelen kan, ga samen de tuin in of samen koken. Daar kunnen kinderen ontzettend veel van leren. En kinderen die de hele dag de boeken in willen, krijgen die kans van ons."

Ouders geven gehoor

Bij Kinderopvang Rolde merken ze dat veel ouders gehoor geven aan de oproep om kinderen thuis te houden. "We hebben ongeveer tien procent van het normale aantal kinderen", zegt Marjan Roelevink van Kinderopvang Rolde. "Het gaat om twaalf kinderen van ouders met vitale beroepen. We krijgen heel veel begripvolle reacties."
In totaal zijn er nu twaalf kinderen aanwezig op de opvang. "We hebben zo weinig kinderen dat we de groepen samen hebben gevoegd. Het is nog gezellig ook, ze zitten aan een grote tafel samen te lunchen. We maken er gewoon een mooie en gezellige dag van", vertelt Roelevink. "En de leidsters die er wel zijn maar niet voor de kinderen hoeven te zorgen doen eigenlijk allerlei andere klussen, dus dat is eigenlijk nog wel een prettige bijkomstigheid."
<p>In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal <a href="https://www.rtvdrenthe.nl/dossier/coronavirus">dossier </a>aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.</p>

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.