Protos Weering moet op zoek naar nieuwe scheidsrechters

ZAALVOETBAL - Het bestuur van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi moet voor de komende editie op zoek naar nieuwe scheidsrechters. De scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuid Oost Drenthe (HZOD), heeft besloten om de samenwerking met het grootste zaalvoetbaltoernooi van Nederland op te zeggen.

Het HZOD levert al 20 jaar de scheidsrechters voor Protos Weering, maar zegt nu de samenwerking op. "De laatste vier jaren zijn er steeds meer incidenten, waar scheidsrechter bij betrokken zijn", legt voorzitter Theo Hein van het HZOD uit. "Er wordt van alles door het publiek, maar ook door coaches en spelers naar de scheidsrechters geroepen. Scheidsrechters worden zelfs bedreigd en geslagen. Het is een maatschappelijk probleem."

Echt misgaan

In februari heeft het HZOD een evaluatie met het bestuur van Protos Weering gehad. "We hebben een goed gesprek met elkaar gehad, maar Protos Weering kan ook niet overal verantwoordelijk voor zijn. Er gebeuren zelfs dingen buiten de sporthal." Hein is bang dat het in de toekomst een keer echt mis gaat. "Ik ben bang dat het in de toekomst een keer echt escaleert. Dat wil ik niet meemaken en verantwoordelijk voor zijn."

Ook vindt Hein het vreemd dat trainers die geschorst zijn, gewoon in de zaal aanwezig zijn en in de rust van de finale een interview aan RTV Drenthe geven. Daarnaast mogen leden van het HZOD wel fluiten bij Protos Weering. "Maar wij faciliteren dit niet meer, maar als een individueel lid op Protos Weering wil fluiten, dan mogen zij dit natuurlijk doen, alleen zonder de begeleiding van ons."

Verwacht geen probleem

Voorzitter Gradus Zwiers van Protos Weering voorziet geen problemen om nieuwe scheidsrechters voor het toernooi te vinden. "We hebben inderdaad een goed gesprek gehad met de scheidsrechtersvereniging en ik kreeg het idee dat ze onderling er niet uit zijn", laat Zwiers weten. "Een deel van de scheidsrechters wilde inderdaad stoppen, maar een ander deel wil gewoon blijven fluiten bij Protos Weering en die zijn natuurlijk van harte welkom."

Overigens heeft het bestuur nog even de tijd om vervangende scheidsrechters te vinden. De 44e editie van Protos Weering begint om maandag 28 december 2020 in 20 sporthallen. De finale staat gepland op zaterdag 9 januari en zal weer live te zien zijn op TV Drenthe.