Busvervoerder Qbuzz vraagt werktijdverkorting aan wegens het coronavirus

Qbuzz heeft werktijdverkorting aangevraagd (Rechten: Persbureau Meter)
Qbuzz heeft werktijdverkorting aangevraagd
Busvervoerder Qbuzz, actief in Drenthe en Groningen, heeft voor haar vaste personeel werktijdverkorting aangevraagd. Ook uitzendkrachten worden sowieso tot 6 april niet opgeroepen. Dit heeft te maken met de zaterdagdienstregeling die vanaf morgen in gaat, waardoor er minder chauffeurs nodig zijn.
De aangepaste dienstregeling houdt in dat ongeveer de helft van het aantal bussen dat normaal doordeweeks rijdt, vanaf morgen op de weg is. Roosters werden eerder vandaag al offline gehaald en aangepast. De chauffeurs krijgen minder en andere diensten. Zo'n 200 uitzendkrachten zouden door de maatregelen getroffen worden.

Brief aan personeel

Qbuzz-directeur Gerrit Spijksma meldt in een brief aan het personeel dat de aangepaste dienstregeling flinke financiële gevolgen heeft. De helft van de opbrengsten bij Qbuzz komt van reizigers, zo schrijft hij.
De werktijdverkorting houdt in dat het personeel 70 procent van haar salaris krijgt, dat Qbuzz weer ontvangt van uitkeringsinstantie UWV. Daarnaast gaat de sector met de vakbonden in gesprek om de financiële gevolgen voor het personeel te beperken.

Pendelbussen naar ziekenhuizen en geen buurtbussen

Qbuzz liet eerder vandaag al weten pendelbussen in te gaan zetten naar de ziekenhuis in Drenthe en Groningen. Hierover volgt later meer informatie. Ook rijden er geen buurtbussen meer. Reizigers worden verzocht achterin de bus in te stappen en daar in te checken.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.