LTO Nederland wil noodfonds voor boeren en tuinbouw

Archieffoto van een kas van een bloemenkweker (Rechten: Edwin van Stenis/RTVDrenthe)
Archieffoto van een kas van een bloemenkweker
LTO Nederland wil dat er een noodfonds komt voor boeren en tuinders die door de corona-crisis in de problemen komen of zijn gekomen.
Het fonds moet volgens LTO gericht zijn op het bieden van toekomstperspectief voor getroffen bedrijven. De schade loopt volgens LTO flink op en bedraagt alleen in de glastuinbouw zo'n 2 miljard euro. "Het fonds zal dus stevig van omvang moeten zijn", aldus de Land- en Tuinbouworganisatie.
Behalve het noodfonds wil LTO ook dat er maatregelen worden genomen die gericht zijn op het behoud van werk. De boerenorganisatie wil versoepeling van de werktijdverkorting en een corona-noodfonds voor flexwerkers. Ook moeten meer boeren gebruik kunnen maken van de regeling Borgstelling voor de landbouw. Dat is een regeling waarbij de overheid borg staat voor een lening zodat het voor boeren makkelijker wordt om geld te lenen van de bank. Die lening wordt gebruikt om boerenbedrijven draaiende te houden.
Tot slot heeft LTO samen met andere partijen een 'Taskforce Arbeid' ingesteld. Deze 'taskforce' moet met plannen komen om problemen zoveel mogelijk te voorkomen.
<p>In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal <a href="https://www.rtvdrenthe.nl/dossier/coronavirus">dossier </a>aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.</p>

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.