Meer signalen van uitbuiting in Drenthe, vooral vaker meldingen over seksuele uitbuiting

Meer meldingen van seksuele uitbuiting
Meer meldingen van seksuele uitbuiting in Drenthe © ANP/Hollandse Hoogte/Jeroen Putmans
Het aantal signalen van seksuele uitbuiting in Drenthe is vorig jaar met zo'n 80 procent gestegen. In 2022 registreerde het Zorg- en Veiligheidshuis Drenthe (ZVHD) 41 keer een signaal van seksuele uitbuiting, een jaar eerder was dat 23 maal.
Een duidelijke oorzaak voor de stijging is niet te geven, mogelijk dat meer kennis over het onderwerp leidt tot meer meldingen. "Veel meer mensen zijn getraind, zoals mensen van de gemeente die klantcontact hebben, politiemensen en mensen bij het COA", geeft ZVHD-manager Rianne Folkerts aan. Maar hogere cijfers betekenen niet automatisch dat uitbuiting vaker voorkomt, het kan zo zijn dat in de afgelopen jaren het niet werd gesignaleerd. Folkerts: "Je weet niet wat je niet weet."

Emmen en Hoogeveen

Ook het aantal andere signalen van uitbuiting in Drenthe steeg ten opzichte van een jaar eerder. Seksuele uitbuiting is echter veruit de meest voorkomende vorm. De meeste signalen van seksuele uitbuiting komen uit de gemeente Emmen (10) en Hoogeveen (6), blijkt uit het jaarverslag aanpak mensenhandel van ZVHD.
Mensenhandel
"Mensenhandel is onder andere het werven, vervoeren of opnemen en huisvesten van mensen met gebruik van dwang. Het doel van de mensenhandelaar is de uitbuiting van een persoon", luidt de uitleg van de Rijksoverheid.
ZVHD schrijft erover in het jaarverslag: "Mensenhandel komt op uiteenlopende manieren en in veel verschillende sectoren voor. Het gaat niet alleen over seksuele uitbuiting en gedwongen prostitutie, maar ook over arbeidsuitbuiting, criminele uitbuiting of gedwongen orgaanverwijdering."
De uitbuitingssignalen kunnen duiden op mensenhandel, maar bij lang niet iedere melding is daar sprake van. "Bij het onderzoeken van de signalen en met informatie van ketenpartners blijkt vaak dat er veel problematiek speelt, maar dat het label 'mensenhandel' er niet aan gegeven kan worden", staat in het verslag. In die gevallen wordt andere passende hulp geboden aan betrokkenen.
De Drentse gemeenten zetten sinds 2013 gezamenlijk in op de aanpak van mensenhandel. "Mensenhandel is een ontzettend ingewikkeld probleem. Mensen voelen zich niet altijd slachtoffer. Angst voor de daders, schaamte maar soms ook schuldgevoel hebben invloed op de meldingsbereidheid", zegt Folkerts. "Je hoopt dat er minder meldingen zijn doordat het niet voorkomt, maar in praktijk weten we dat we maar een topje van de ijsberg zien."

Signalen uitbuiting (Bron: Jaarverslag aanpak mensenhandel, ZVHD)

Vorm Aantal 2020 Aantal 2021 Aantal 2022
Seksuele uitbuiting 27 23 41
Arbeidsuitbuiting 5 3 4
Criminele uitbuiting 1 3 4
Overig 1 0 4

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.