Laten bungelen van zieke medewerker komt Heli Holland duur te staan

Heli Holland
Heli Holland © RTV Drenthe / Rien Kort
Een medewerker van Heli Holland heeft met succes zijn ontslag afgedwongen via de kantonrechter in Alkmaar. De man zat sinds november 2022 ziek thuis. Volgens hem verzaakte het helikopterverhuurbedrijf in Emmer-Compascuum de reïntegratieverplichtingen, schakelde het geen bedrijfsarts in en reageerde het niet op correspondentie. Waarop de medewerker naar de rechter stapte, die hem in het gelijk stelde.
Ook werd de door hem gevraagde vergoeding (ruim 60.000 euro) aan hem toegewezen. Het gaat in dit geval om ontslagvergoeding, achtergehouden loon en vakantiegeld.
Volgens de kantonrechter heeft Heli Holland de verhoudingen met de medewerker (in dienst sinds december 2020) zelf op scherp gezet. Het bedrijf wilde de medewerker zonder overleg overplaatsen van het kantoor in Den Helder naar Lelystad. Deze stap zou genomen worden vanwege ongewenst gedrag. Waaruit dit zou bestaan, heeft Heli Holland de medewerker niet laten weten. De medewerker werd ook, zonder enige vorm van bewijs, beschuldigd van het stelen van een bedrijfslaptop.

Loon verlaagd

Nadat de medewerker ziek thuis kwam te zitten, deed hij een verzoek om de bedrijfsarts in te schakelen. Hier werd niet op gereageerd. Wel werd het loon van de medewerker per 1 januari verlaagd naar 70 procent. De kantonrechter spreekt van 'ernstig verwijtbaar handelen' door het bedrijf. Het arbeidscontract wordt daarom op last van de rechter per 1 september beëindigd. Heli Holland was zelf niet aanwezig tijdens de zitting.
Directeur René van der Haring laat weten niet inhoudelijk te willen reageren. "Er is niets aan de hand toch? Hij happy, ik happy, iedereen happy. Iedereen is gelukkig met de afwikkeling."

Strafrechterlijk onderzoek

Heli Holland kwam de laatste maanden in het nieuws vanwege vermeend gesjoemel met een helikopter die ook door de koninklijke familie wordt gebruikt. Dat onderzoek wordt dit najaar afgerond.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.