Kabinet wuift kritiek op vlucht koning na bezoek aan Drenthe weg

Koning Willem-Alexander brengt bezoek aan theatervoorstelling East Side Story
Koning Willem-Alexander geniet van de voorstelling © RTV Drenthe - Kim Stellingwerf
Het kabinet verdedigt het besluit om koning Willem-Alexander, tijdens zijn bezoek aan Drenthe afgelopen juni, op te laten pikken door het regeringstoestel dat speciaal voor het staatshoofd een omweg moest maken. Het vliegtuig had Spanje als eindbestemming, maar vloog vanaf Schiphol eerst in 20 minuten naar Eelde. Extra en vervuilende luchtvaartkilometers, vindt Tweede Kamerlid Ernst Boutkan (Volt).
De parlementariër stelde een rits Kamervragen aan premier Rutte en de verantwoordelijke ministers Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) en Rob Jetten (Klimaat en Energie). Die antwoordden op hun beurt dat het 'de meeste geschikte keuze' was.

Provinciehuis en theaterstuk

Koning Willem-Alexander bezocht onze provincie op 12 juni. Hij nam een kijkje in het provinciehuis en bezocht de theatervoorstelling East Side Story, over de aankomst van Molukse KNIL-soldaten en hun families in woonoorden. Na afloop vloog hij samen met een delegatie door naar Spanje voor een werkbezoek aan waterstofprojecten in Spanje.
De delegatieleden vertrokken vanaf Schiphol en verwelkomden de koning, voor wie het regeringsvliegtuig een tussenlanding maakte, op luchthaven Eelde. Onnodig, betoogde Boutkan in de opstelling van zijn Kamervragen. "Kunt u aangeven waarom de Koning de afstand van Westerbork naar Schiphol Airport niet op een andere manier heeft afgelegd, zoals middels het openbaar vervoer (een reis van slechts drie uur) of de auto (een reis van slechts twee uur)?"
Volgens het kabinet worden bij de inzet van het regeringstoestel verschillende opties afgewogen, waarbij het genomen besluit als 'meest geschikt' uit de bus kwam.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.