Thuis leren: 'Mama kan het niet altijd zo goed uitleggen'

De boeken liggen klaar op de eettafel. Samen met de stiften en schriften. Voor de achtjarige Brecht en haar broer Thijs Anne uit Gieten is het schoolwerk weer begonnen. Gisteren haalden zij hun huiswerk op van de openbare basisschool in Gieten. Vandaag zijn zij thuis aan het werk. "Het is wel echt anders", meent Brecht.
"Je fietst niet elke ochtend naar school en in de middag weer terug, dus je bent wel de hele dag thuis", vertelt Brecht. Deze ochtend is ze bezig geweest met de vakken rekenen, spelling en taal. "Ze hebben eerst televisie gekeken en daarna zijn ze begonnen", zegt moeder Marlies Nanninga.

Contact met docent

Door de maatregelen in verband met het coronavirus mogen de kinderen tot 6 april niet naar school. Om de onderwijsachterstand te beperken geven sommige scholen huiswerk op. "Ik vind het wel goed, want zo kunnen ze wel door. Maar als het heel lang gaat duren mis je op een gegeven moment toch het contact met de docent. Dus we zullen zien hoe het dan gaat", aldus Nanninga.
De kinderen hebben geluk want hun moeder heeft een onderwijsachtergrond. Nanninga heeft de PABO gedaan en kan ze goed helpen. Al is Thijs Anne toch niet helemaal tevreden. "Ik vind thuiswerken niet leuk, want als ik het niet snap, kan mama het niet altijd even goed uitleggen", zegt hij met een gemeen lachje.
Het huiswerk is snel klaar en dan staan weer andere dingen op het programma. "Ik ga zo niks doen, want ik heb al mijn huiswerk gedaan", zegt Brecht. "Ik ga zo buiten spelen of tv kijken."
<p>In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal <a href="https://www.rtvdrenthe.nl/dossier/coronavirus">dossier </a>aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.</p>

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.