Big Bazar-winkels voorlopig niet failliet, Assen en Coevorden wel dicht

Big Bazar
De winkels hoeven voorlopig niet dicht © ANP/Hollandse Hoogte/De Vries Media
De rechtbank in Assen heeft winkelketen Big Bazar opgedragen twee winkels te verlaten. Het winkelbedrijf had voor zijn panden aan de Nobellaan in Assen en in Coevorden maandenlang de huur niet betaald, waarna de verhuurders de ontruiming van die panden eisten. De rechter geeft ze nu gelijk.
In totaal had Big Bazar bij de twee verhuurders een huurachterstand van bijna 55.000 euro. Big Bazar moet dat bedrag alsnog betalen aan de verhuurders, oordeelde de rechter.
In Coevorden ging het om achterstallige huur van twee maanden, wat voor rechters meestal niet genoeg is om een huurder uit een pand te zetten. Maar Big Bazar liet eerder weten panden waarvoor het geen huur meer betaalt te willen sluiten. De verhuurder in Coevorden mag er daarom vanuit gaan dat Big Bazar sowieso zou vertrekken uit zijn pand. Daarnaast lukte het de huurder maar niet om met Big Bazar in contact te komen.
Daarmee is een vonnis geveld over twee van de negen Drentse winkels. De andere zeven lijken vooralsnog open te blijven.

Niet failliet, tijd voor overleg

Big Bazar gaf in juli toe moeite te hebben alle lasten te dragen en winkels te willen sluiten om financieel gezonder te worden. Later vroegen verhuurders faillissement aan voor het bedrijf met zo'n 1.400 medewerkers en ruim honderd winkels. Eerder op vrijdag werd bekend dat de rechter in Leeuwarden Big Bazar meer tijd gunde om tot een akkoord met schuldeisers te komen, waardoor alle faillissementszaken worden gepauzeerd. Topman Heerke Kooistra benadrukte deze week dat zijn bedrijf langer de tijd nodig heeft om rekeningen te voldoen, maar uiteindelijk wel kan betalen.
Ondertussen is Big Bazar begonnen met het sluiten van vestigingen. Zo ontruimt het bedrijf een locatie in Goes, meldt een invorderingsbedrijf dat namens de verhuurder geld probeert te innen bij Big Bazar. Kooistra zei eerder twintig verlieslatende winkels te willen sluiten en voor nog eens twintig andere een huurverlaging wil.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.