Voedsel- en Waren Autoriteit grijpt in bij Drentse melkveehouder: acht runderen en kalf geëuthanaseerd

Drentse Melkveehouder
De stal van de Drentse melkveehouder © NVWA
De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft afgelopen donderdag moeten ingrijpen bij een melkveehouderij in Drenthe. Tijdens een herinspectie bij de veehouder troffen de inspecteurs acht runderen en een kalf in zeer slechte gezondheid aan.
De dierenarts bleek niets meer voor deze dieren te kunnen doen, waarna ze zijn geëuthanaseerd. De veehouder wordt zowel bestuursrechtelijk als strafrechtelijk vervolgd.
De NVWA meldt niet waar in Drenthe het bedrijf gevestigd is.

Anonieme melding

Op 3 augustus gingen inspecteurs van de NVWA langs bij het bedrijf na een anonieme melding. Tijdens de inspectie werd geconstateerd dat er kreupele dieren rondliepen die niet de juiste zorg kregen. Ook troffen de inspecteurs onhygiënische stallen aan en was de huisvesting niet op orde. Zo lagen er scherpe en uitstekende delen waar de dieren zich aan konden verwonden.
Na de eerste inspectie zijn maatregelen opgelegd aan de veehouder en is hem de tijd gegevens om de situatie te verbeteren.

Nalatig

Bij de herinspectie op 24 augustus bleek dat een aantal zaken was opgelost, maar dat de situatie voor een aantal dieren niet was verbeterd. Acht runderen en een kalf waren er zo slecht aan toe dat de dierenarts besloot ze te doden.
De veehouder is nalatig geweest en had de dierenarts eerder moeten inschakelen, stelt de inspectie. Er blijft nog wel vee op de boerderij, omdat er op dit moment geen reden is om deze dieren mee te nemen. Deze dieren zijn onderzocht en beoordeeld door de dierenarts. Enkele van die dieren heeft medische zorg ontvangen en inspecteurs blijven de melkveehouderij nauw in de gaten houden.
De NVWA vindt de situatie bij deze veehouder zorgwekkend. Daarom is er een melding gedaan bij politie en gemeente voor sociale zorg richting de veehouder.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.