Makers Het Pauperparadijs ontvangen erkenning voor duurzaamheid

pauperparadijs
Wethouder Robert Meijer, regisseur Tom de Ket en Anita van der Noord van SDG © SDG
Nieuw succes voor de makers van theatervoorstelling Het Pauperparadijs. Regisseur Tom de Ket en zijn crew ontvingen bij hun optreden gisteravond het SDG Predicaat, een titel die in het teken staat van duurzaamheid.
De Sustainable Development Goals (SDG's) zijn zeventien doelen, in 2015 vastgelegd door de Verenigde Naties (VN), om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Een paar van die afspraken van de 193 VN-landen zijn 'geen honger', 'geen armoede' en 'gendergelijkheid'.

'Pauperparadijs inspirerend voorbeeld'

Volgens Anita van der Noord, regiocoördinator van SDG, heeft het theaterstuk een bijzondere betekenis die samenhangt met enkele van de vastgestelde doelen. "Het Pauperparadijs is een inspirerend voorbeeld van en voor een gemeenschap die zich inzet voor duurzame doelen en positieve verandering. De lessen die we uit hun inspanningen kunnen halen, dienen als een blauwdruk voor gemeenschappen overal ter wereld die zich willen inzetten voor positieve verandering en het verwezenlijken van duurzame doelen."
Artistiek leider Tom de Ket was bepalend in het binnenhalen van het predicaat, vervolgt Van der Noord. "Hij maakt de doelen niet alleen zichtbaar bij Het Pauperparadijs, maar ook bij de de voorstelling over Boer Koekoek en enthousiasmeert het publiek om een steentje bij te dragen aan het bereiken van de doelstellingen."

De Ket: 'Niet zien aankomen'

Regisseur De Ket is er blij mee. "Het is heel bijzonder, want deze onderscheiding is voor het eerst toegekend aan een theatervoorstelling", reageert hij. Volgens De Ket is het dan ook een mooie erkenning voor het project. "Wij vergroten het bewustzijn van het armoedeprobleem. Het is ook echt een project vanuit de gemeenschap, waardoor het breed gedragen is. Het heeft echt wat veroorzaakt en ik ben blij dat dat erkend wordt."
pauperparadijs
De crew van Het Pauperparadijs © SDG

Waar gaat Het Pauperparadijs ook alweer over?

Het Pauperparadijs vertelt een van de meest dramatische, verborgen geschiedenissen van Nederland. In de 19e eeuw was de armoede enorm. Tienduizenden weeskinderen en paupers werden naar Drenthe gebracht om daar een heropvoeding te krijgen. Maar wat begon als een idealistisch experiment om de armoede uit te roeien, liep uit op een drama.
Gisteravond was de laatste voorstelling van Het Pauperparadijs.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.