Metershoge Vincent van Gogh als pronkstuk voor tentoonstelling in Assen

Beeld Vincent van Gogh
In de werkplaats van Blow-Up Industry wordt hard gewerkt aan de levensgrote Vincent van Gogh voor Assen © RTV Drenthe / Margriet Benak
Hij is maar liefst meer dan vier meter twintig hoog. Draagt onder zijn linkerarm een schildersdoek. En op zijn rug hangt een schildersezel. Wat er in zijn rechterhand komt, daarover dubben ze nog. Het kan een hoed worden. Of misschien toch een tas? Hij is immers op reis in Drenthe. Maar nog even en dan staat hij, een levensgrote Vincent van Gogh, te pronken op de kop van de Vaart in Assen.
Want er komt een grote Van Gogh-tentoonstelling aan in het Drents Museum. Vincent zette hier namelijk op 11 september 1883, 140 jaar geleden, voet op Drentse bodem. En geheel volgens traditie hoort bij zo'n bijzondere expositie in Assen een iconisch beeld. En net als de vorige keer, meer dan anderhalf jaar geleden bij Frida Kahlo, mag Blow-Up Industry de blikvanger maken.

Geweldige eer

Oud-Assenaar Eelco Bügel (44) glundert van oor tot oor. Hij is als baas van Blow-Up Industry er gigantisch mee in zijn nopjes dat hij opnieuw in de prijzen is gevallen. "Tuurlijk is dit een geweldige eer, en zeker met zo'n grootheid als Vincent van Gogh, dat wij dit weer mogen maken. Ik ben er heel blij mee."
Twee maanden geleden werd zijn ontwerp door een speciale jury, met vertegenwoordigers van Drents Museum en binnenstadsvereniging Vaart in Assen, uit meerdere inzendingen gekozen. Er was groot enthousiasme over zijn plan. Dus Bügel mocht weer aan de slag.

Ontwerp plagiaat?

Maar al snel sloeg de positieve sfeer om. Een paar Asser kunstenaars waarschuwden het Drents Museum voor een 'misser' en 'dreigende plagiaat'. Het gekozen ontwerp was namelijk bijna een kopie van het werk van de Franse beeldhouwer Bruno Catalano. Die maakt bizarre sculpturen waarvan essentiële delen van het lichaam ontbreken, maar waarbij het figuur wel altijd een grote tas draagt. En zo zou Vincent van Gogh ook afgebeeld worden op de kop van de Vaart.
tekst gaat verder onder de foto
Van Gogh Vaart Assen
Het eerste ontwerp voor Van Gogh aan de Vaart, wat neigde naar plagiaat en er dus niet komt © Vaart in Assen

'Met geheel eigen twist

Eelco Bügel moet er wat om lachen, om alle gedoe wat ineens ontstond. Vooral omdat ze eerst allemaal stuk voor stuk razend enthousiast waren geweest. "Eerlijk is eerlijk, ik heb op het allerlaatste moment, vlak voor sluiting van de inzending, ter inspiratie wat op google rondgekeken. Ik kwam toen dit tegen, wat ik zeer bijzonder vond. Ik heb aan het ontwerp een eigen Van Gogh-draai gegeven. En dus ingestuurd. Maar zodra er rumoer ontstond, heb ik meteen gezegd: ik geef er zo'n twist aan, dat het in het niets meer lijkt op dat van Catalano."
En aldus geschiedde. Het rijzige gestalte van de kunstschilder is 'gesloten'. Het water van de Vaart met de statige huizen er omheen, die kun je er straks niet doorheen zien. Want de gaten in het lijf komen er niet. En ook de levensgrote tas, die al zo goed als af is, blijft achterwege, zo lijkt het. "We hebben nu onze eigen Vincent gecreëerd, d'r mist alleen nog wat in zijn rechterhand nu de tas exit is. Maar daar komt mogelijk een hoed", vertelt Bügel. "Want ik vind het aan zijn rechterkant nu wel wat kaal."
Bekijk hieronder de video hoe het beeld van Vincent van Gogh gemaakt wordt, verhaal gaat verder onder de reportage
Metershoge Vincent van Gogh als pronkstuk voor tentoonstelling in Assen

Stormbestendig

Dezer dagen wordt in de werkplaats de laatste hand gelegd aan het beeld. Z'n metershoge gestalte is nagenoeg klaar, nu alleen nog even de naden dichtplamuren, z'n haartjes wat dieper erin schrapen, en het voetenwerk netjes maken. Handelsmerk van Blow-Up Industry is het zagen van levensgrote figuren of voorwerpen uit joekels van witte blokken piepschuim. Een stevige coating erover heen, met dit keer een kleur tussen roest en antraciet, maakt het spul uiteindelijk keihard. En hufterproof.
Twijfels of het gevaarte van piepschuim wel stormbestendig is, die hoeven er volgens Bügel niet te zijn. "Nee, zeker niet. Er zit staal in het beeld. En de voeten komen in beton te staan. Alles is zeer stevig, Vincent staat de komende maanden zeker zijn mannetje aan de Vaart."
tekst gaat verder onder de foto
Van Gogh Beeld
De kop van Vincent van Gogh gaat erop, en het gevaarte past maar net in de werkplaats © RTV Drenthe / Margriet Benak

Geen afgesneden oor?

En wie straks bij het zien van het beeld zich afvraagt, 'waarom is het linkeroor van Vincent van Gogh niet afgesneden, is dat soms vergeten?', die hebben het volgens Bügel mis. "Vincent kwam in 1883 voor drie maanden naar Drenthe. Toen had hij keurig z'n beide oren nog. Dat hij een stuk van z'n linkeroor afsneed, dat gebeurde pas vijf jaar later toen ie ruzie kreeg met een collega-kunstenaar. Dus nu een stuk van zijn oor afsnijden, dat past niet bij zijn Drentse periode", aldus Bügel.
Komende dagen gaat Vincent de spuitstraat in, voor z'n harde spray en kleurtje. En, er moet nog een huzarenstukje worden uitgehaald door Bügel en de zijnen. Op het nu nog maagdelijke witte doek van piepschuim, onder de linkerarm van Vincent, komt een heuse Van Gogh. "Ja, dat moet natuurlijk het Drentse werk worden, wat in eigendom is van het Drents Museum, de Turfschuit. Mooi toch als hij dat onder zijn arm meeneemt naar Assen?"

Meer Van Gogh-kunst in stad

Als alles volgens plan verloopt, gaat Vincent komende maandag op transport naar Assen, om op de kop van de Vaart neergezet te worden. Het weekend erop volgt de officiële opening van de Van Gogh-tentoonstelling. Die is vanaf 11 september te zien voor publiek.
Kosten van het beeld zijn 25.000 euro. Ook op andere plekken in de provinciehoofdstad komt kunst in het kader van de Van Gogh-expositie. Er komen dertig beschilderde etalages in het centrum met werk gebaseerd op Van Gogh. En er komen nog drie grote kunstwerken. Vaart in Assen zet hierlangs een kunstroute uit, onder de noemer 'de Van Gogh City Experience'.
Van Gogh beeld
Vincent van Gogh op de kop van de Vaart wordt meer dan vier meter hoog © RTV Drenthe / Margriet Benak

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.