Bomen Ter Borch gekapt voor bouw supermarkt, ondanks verzoek provincie

Bomen gekapt Ter Borch supermarkt Eelderwolde
Bomen gekapt Ter Borch supermarkt Eelderwolde © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
De vijf bomen die op een veld aan de Ter Borchsingel in Eelderwolde staan, zijn vanochtend geveld. Zij moeten plaatsmaken voor een supermarkt. Hoewel de provincie Drenthe de verantwoordelijke projectontwikkelaar vroeg eerst nog niet te kappen, is dat dus wel gebeurd.
De kap van de bomen stond gisteren al gepland, maar ging toen niet door. Op het laatste moment werd besloten maandag niet te kappen. De exacte reden daarvoor kon projectontwikkelaar BUN niet geven. Tegenstanders meenden dat BUN niet de juiste vergunningen had voor de kap, maar de gemeente Tynaarlo laat weten dat er wél een kapvergunning is. "Daarmee is de kap dus rechtsgeldig", laat woordvoerder André Schenkel namens de gemeente weten.

Verzoek

Omwonenden hebben bij de provincie Drenthe nog een handhavingsverzoek liggen vanwege een overschrijding van de toegestane stikstofdepositie. Dat handhavingsverzoek loopt nog en de provincie zou projectontwikkelaar BUN hebben gevraagd om, gedurende de afhandeling daarvan, niet tot kappen over te gaan.
Koos Bogaerts, kartrekker als het gaat om het verzet vanuit omwonenden tegen de supermarkt, kreeg gisteravond nog bericht van de provincie Drenthe dat er niet gekapt zou worden. Uit een WhatsApp-bericht vanuit de gemeente blijkt dat iemand van BUN dat had toegezegd, maar later waarschijnlijk is 'overruled'.
Woordvoerder Elita Cordova Gaytan laat namens de provincie weten dat BUN hiermee geen regels heeft overtreden. "De kapvergunning is onderdeel van de omgevingsvergunning en daar gaat de gemeente over. We hebben als provincie weliswaar een verzoek ingediend, maar daar blijft het bij."

Op vakantie

De vijf bomen zijn dus wel geveld. Daarbij moet aangetekend worden dat drie van de vijf bomen al ziek waren, laat de gemeente Tynaarlo weten. Wanneer de gevelde bomen worden opgeruimd en de ontwikkeling van de supermarkt in een nieuwe fase belandt, kan BUN niet zeggen. "De verantwoordelijke van dit project is nog op vakantie", laat het bedrijf uit Almere weten.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.