De Hilte 11 #2: Het laatste avondmaal

De familie Nijboer in 1942 (Rechten: Roelie Nieboer-Nijboer)
De familie Nijboer in 1942
Vorige week maakten we kennis met Geert Nijboer. Hij heeft een boerderij aan De Hilte 11 in Gieterveen en heeft vier zonen en een dochter. In aflevering 2 horen we dat ook Geerts zoon Hendrik in de jaren '80 een interview heeft gegeven aan het Drents Archief. Ook dit interview lag tot nu toe op de plank. Hendrik vertelt hierin hoe de situatie op de Hilte 11 verandert als de oorlog uitbreekt. Na de melkstaking, in het voorjaar van 1943, wordt ook in Gieterveen de situatie een stuk grimmiger. Nederlandse jongens moeten gedwongen werken in Duitsland. Ook de zoons van Geert Nijboer ontkomen niet aan deze arbeitseinsatz.
De Hilte 11 - afl2
We komen in deze aflevering op het spoor van de kinderen van Hendrik. Hun vader heeft hun mondjesmaat verhalen over de oorlog verteld. Dochter Roelie vroeg hem meerdere keren om zijn oorlogsverhaal op te schrijven: "Stukje bij beetje kwam je erachter, dat het niet zo leuk was als wat hij eerder vertelde. Dus ik dacht: als hij het niet opschrijft, dan is het verhaal straks gewoon weg en dat is jammer." Hierdoor weten de kinderen ook over de dramatische wending die plaatsvond in juli 1943. Roelie Nijboer: "Achteraf was dat de laatste keer dat ze met zijn allen bij elkaar waren." Haar broer vult haar aan: "Het laatste avondmaal."

Abonneer je op deze podcast

De Hilte 11 is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps. Daar kun je je ook abonneren zodat je geen aflevering hoeft te missen. De Hilte 11 is een podcast van RTV Drenthe en Drents Archief, gemaakt door Hilde Boelema en Marjolein Knol.
<h2>RTV Drenthe Podcasts</h2><p><strong><a href="https://www.rtvdrenthe.nl/dehilte11/podcast">De Hilte 11</a>:</strong> Het leven van een boerenfamilie verandert ingrijpend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vier generaties van de familie Nijboer praten erover in deze podcastserie. De Hilte 11 is een samenwerking tussen RTV Drenthe en het Drents Archief.</p><p><strong><a href="https://www.rtvdrenthe.nl/binnendemuren/podcast">Binnen de Muren</a>: </strong>Hoe is het leven in de gevangenis? Marjolein Knol dook gevangenis Esserheem in en sprak met gedetineerden en bewaarders.</p><p><strong><a href="https://www.rtvdrenthe.nl/cassata/podcast">Cassata</a>: </strong>Zaterdags praat Margriet Benak met haar gasten over de politiek en actuele onderwerpen die spelen in Drenthe.</p><p><strong><a href="https://www.rtvdrenthe.nl/drenthetoen/podcast">Drenthe Toen</a>: </strong>Iedere zondag hoor je verhalen uit de Drentse geschiedenis bij Drenthe Toen. Historicus en presentatrice Sophie Timmer presenteert.</p><p><strong><a href="https://www.rtvdrenthe.nl/sport/fcemmenpodcast">FC Emmen Podcast</a>: </strong>Iedere maandag nemen verslaggevers René Posthuma en Niels Dijkhuizen met hun gasten het afgelopen weekend van FC Emmen door. Daarnaast is er ook plaats voor andere sport uit onze provincie.</p>