Na tien jaar is de sloopkogel door schoolgebouw De Regenboog in Een

CBS De Regenboog in Een
De restanten van CBS De Regenboog in Een © RTV Drenthe/Aaldert Oosterhuis
Het was een traject van de lange adem, maar inmiddels is de sloop van het voormalige schoolgebouw van CBS De Regenboog in Een begonnen. Niets lijkt de bouw van twaalf woningen in de weg te staan.
En dat is een doorbraak in het proces, dat aanvankelijk voortvarend van start ging maar weer stil kwam te liggen. Tammo Oldenhuis, voorzitter van Plaatselijk Belang, blikt er op terug. "In november 2013 besloot de gemeente de school af te stoten. Tien jaar later is de sloophamer pas gehanteerd."
CBS De Regenboog in Een
CBS De Regenboog in Een © RTV Drenthe/Aaldert Oosterhuis

Twee basisscholen

Jaren geleden had Een nóg een basisschool: De Lindehof. Twee lagere scholen bleken alleen iets te veel van het goede. De leerlingenaantallen daalden al een tijdje. Een wankel toekomstperspectief voor beide onderwijsinstellingen, die besloten te fuseren en zich vestigden in MFA De Schans.
Waar De Lindehof al snel onder de hamer ging, stokten de plannen van De Regenboog. Het schoolgebouw moest plaatsmaken voor woningbouw, waar zowel starters als ouderen onder zorgbegeleiding terechtkonden. Maar de partij die hiermee aan de slag wilde, trok zich terug. De ambitieuze plannen moesten de ijskast in en de betrokkenen terug naar de tekentafel.
CBS De Regenboog in Een
De restanten van CBS De Regenboog in Een © RTV Drenthe/Aaldert Oosterhuis

'Regenboog was geen streling voor het oog meer'

Een tweede ontwikkelaar die zich toentertijd meldde, sprong evenwel in. Naar verwachting ligt het terrein over drie weken braak, waarna de bouw kan beginnen. De concrete stappen die worden gemaakt, stemmen Oldenhuis tevreden. Volgens hem kon het vervallen schoolgebouw niet meer mee met de eisen van deze tijd. "Het was geen streling voor het oog meer. Zo'n oud gebouw kost meer dan als je 'm nieuw zou bouwen."
Als de plannen in oorspronkelijke vorm doorgaan, staan er straks twaalf woningen waarvan vijf voor starters, vier voor gezinnen en drie zogeheten levensloopbestendige woningen. "Een mooie mengelmoes geschikt voor de doorsnee van de bevolking in Een", aldus Oldenhuis. "Zeker voor de starterswoningen is enorm veel belangstelling."
CBS De Regenboog Een
Er komen woningen in de plaats van CBS De Regenboog © RTV Drenthe/Aaldert Oosterhuis

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.