ProRail gaat ooievaarsnest bij Meppel opnieuw verwijderen

ProRail gaat het ooievaarsnest op de bovenleiding van het treinspoor bij Meppel opnieuw verwijderen. Het nest ligt vlak boven een wissel. "Een ongelukkige plek", volgens Michel van den Bogaert van ProRail: de vallende takken veroorzaken namelijk wisselstoringen. Daarom liet ProRail het nest afgelopen donderdag al verwijderen, maar de ooievaars zijn nu teruggekeerd en bouwen weer een nest.

'Telkens opnieuw verwijderen'

ProRail zal het nest telkens opnieuw moeten verwijderen. Van den Bogaert: "Daar hebben we al toestemming voor van de provincie, op voorwaarde dat het snel gebeurt en dat er steeds een ecoloog meegaat, om te kijken of er al gebroed wordt." In dat geval mag het nest namelijk niet meer verwijderd worden. "Nesten zijn jaarrond beschermd, dus ook wanneer de ooievaars op trek zijn", vertelt Frits Koopman, beheerder van ooievaarsbuitenstation De Lokkerij in De Schiphorst.

'Eigenzinnige beesten'

Bovendien moet er wettelijk gezien een alternatieve nestplaats aangeboden kunnen worden. Volgens Van den Bogaert zijn er nog alternatieve nestplaatsen over bij het ziekenhuis, maar daar lijken de ooievaars zich tot nu toe niets van aan te trekken. Koopman: "Ooievaars zijn redelijk eigenzinnige beesten, die geven niet snel op. Oudere ooievaars keren na de trek graag weer terug naar de plek waar ze eerder gebroed hebben, dat beschouwen ze toch een beetje als hun plek".

Het is dus nog maar de vraag of de ooievaars een alternatieve nestplaats weten te vinden.

Bij Koekange zijn vijf nestpalen als alternatieve nestplaats neergezet, maar ook daar maken de ooievaars geen gebruik van: ze blijven nesten bouwen op de bovenleidingen. Van den Bogaert: "Met als gevolg dat ooievaars ook regelmatig worden doodgereden door treinen. Dat horen we bij ProRail zo'n tien tot twaalf keer per jaar, als machinisten, vooral 's nachts, het tenminste merken."

De NOS maakte deze reportage over het bijzondere ooievaarsnest.

Deel dit artikel: