Alle eindexamens voor middelbare scholieren worden geschrapt

Geen eindexamens dit jaar (Rechten: RTV Drenthe / robbert oosting)
Geen eindexamens dit jaar
Alle centrale eindexamens voor middelbare scholieren gaan niet door. Dat heeft minister Arie Slob van Onderwijs besloten na overleg met de onderwijsorganisaties.
In een verklaring laat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap weten dat scholen op basis van de schoolexamens moeten gaan beslissen of leerlingen geslaagd zijn of niet. De schoolexamens zijn de toetsen die al eerder in het jaar afgenomen worden. Die tellen voor de helft mee voor het centrale examen.
Slob: "Met deze ingrijpende beslissing is er duidelijkheid. Ik wil alle leerlingen de kans geven om een volwaardig diploma te behalen en daarmee zonder vertraging door te stromen naar het vervolgonderwijs in deze tijden van crisis."

Twintigduizend Noordelijke leerlingen maken geen examens

Omdat de centrale eindexamens dit jaar niet doorgaan, hoeven in heel Nederland zo'n 199.000 leerlingen niet op te komen draven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit schooljaar zouden ongeveer 102.000 vmbo-leerlingen, 57.000 havisten en 41.000 vwo'ers examen doen. Van de leerlingen die het Noorden naar wonen, zouden iets meer dan 20.000 dit schooljaar eindexamen doen, waarvan zo'n 5.400 Drentse leerlingen.
Het CBS heeft het aantal leerlingen in de hoogste klassen van het vmbo, de havo en het vwo begin oktober geteld. Het aantal leerlingen dat maanden later daadwerkelijk zou beginnen aan het examen, kan hier enigszins van afwijken.

'Schrappen onvermijdelijk'

Onderwijsbond AOb vindt dat de minister verstandig heeft gehandeld door de eindexamens te schrappen vanwege het coronavirus. "Onder deze omstandigheden een eindexamen voorbereiden, is niet niks. Dit besluit van de minister was onvermijdelijk", zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk. Op 7 mei zouden de eindexamens beginnen.
Het is nog niet duidelijk hoeveel herkansingen leerlingen krijgen en wat de precieze regels zijn rondom slagen of zakken. Slob zegt daar snel informatie over te zullen geven.
Vorige week werd nog besloten dat de eindexamens vooralsnog wel door zouden gaan. Om 11.30 uur komt onderwijsminister Slob met een persverklaring.
<p>In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal <a href="https://www.rtvdrenthe.nl/dossier/coronavirus">dossier </a>aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.</p>

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.