Schildertalent Fleur Stebis (19) uit Assen exposeert Drentse landschappen met Italiaanse twist

Fleur Stebis won met dit schilderij een prijs voor best figure painting of the year.
Fleur Stebis won met dit schilderij een prijs voor best figure painting of the year. © RTV Drenthe / Floor Visser
Ze was nog maar 16 jaar toen Fleur Stebis uit Assen werd aangenomen op een gerenommeerde kunstopleiding in Florence. Inmiddels zit het tweede jaar van haar studie erop. Met een eigen expositie in haar geboortestad toont ze wat ze tot nu toe heeft geleerd en hoopt ze het collegegeld van aankomend jaar bij elkaar te sprokkelen.
Met een kwast schildert de 19-jarige kunstenares een S op een blauwe muur, waar met witte letters Fleur Sille komt te staan. "Die naam is makkelijker te onthouden. Stebis is in het buitenland toch best lastig", verklaart ze. "Mijn tweede naam is Sylvie, vernoemd naar mijn tante. Haar bijnaam is Sille. Dat vond ik leuk."
De schilderes legt nog een laatste hand aan de voorbereidingen van haar expositie. In een kunstzaal in Assen zijn haar gemaakte werken de komende weken voor iedereen te bewonderen. "Ik vind het ontzettend leuk om alles te zien hangen. En het is leuk dat mensen die mij al langere tijd volgen, nu ook de werken kunnen zien", vindt ze.

Drentse landschappen

Zo hangen er tekeningen gemaakt met houtskool en schilderijen van lichamen, hoofden en beelden. Ook kleine schilderijtjes van Drentse landschappen staan uitgestald op een paar planken. "Dit is het hunebed in Borger", wijst ze naar een van de doeken. "En dat is Orvelte, en hier heb je het Boomkroonpad."
De tekst gaat verder onder de foto.
Het jonge schildertalent Fleur Stebis schilderde een paar Drentse landschappen, die te zien zijn in haar expositie.
Het jonge schildertalent Fleur Stebis schilderde een paar Drentse landschappen, die te zien zijn bij haar expositie. © RTV Drenthe / Floor Visser
Opmerkelijk genoeg zijn dit de eerste landschappen die ze ooit maakte. "Ik had dit nog niet eerder gedaan. Maar ik vind het heel erg leuk om te doen", aldus de Assense.

Intensieve tijd

Haar Italiaanse avontuur begon twee jaar geleden. Een intensieve tijd, blikt ze terug. "Ik kom vaak om acht uur 's ochtends op school en ga dan 's avonds om acht uur pas weer weg. Je hebt de hele dag door les. En in het weekend verwachten ze je ook vaak", legt ze uit.
Dat harde werken werpt wel zijn vruchten af. Afgelopen jaar viel Stebis in de prijzen met een van haar schilderijen. Ze won The best figure painting of the year. Op de vraag waarom juist dát schilderij als beste werd beoordeeld, antwoordt ze bescheiden. "Ik weet het niet. De docenten zijn gefocust op lichtinval. Ik heb geprobeerd om dat hierin terug te laten komen. Dus ik denk dat ze er daarom zo blij mee waren."

Peperdure opleiding

Haar grote droom is om na haar studie fulltime kunstenares te zijn. "Daar ga ik voor, want dat is natuurlijk het liefste wat je doet als je zo'n opleiding volgt", besluit ze. Maar het is nog maar de vraag of de jonge Assense haar studie kan afronden. Want de opleiding kost zo'n 16.000 euro per jaar, en er is nog een flink bedrag nodig om ook het derde jaar te kunnen voltooien. "Ik heb nu ongeveer genoeg bij elkaar om het eerste trimester te kunnen volgen", zegt ze.
Vorig jaar startte haar zus een crowdfundingsactie om het geld bij elkaar te sprokkelen. Nu hoopt ze opnieuw dat het publiek een duit in het zakje doet. "Maar het is vooral bedoeld zodat mensen mijn werk kunnen zien", voegt ze toe.
Wie de vorderingen wil bewonderen, kan de komende drie weken terecht op de bovenste verdieping van Kunstplaza Schurer in warenhuis Vanderveen. En als het aan de jonge kunstenares ligt, staat ze volgend jaar opnieuw in de kunstruimte. Met schilderijen én een diploma.
Bekijk hier hoe Fleur Stebis een laatste hand legt aan de voorbereidingen van haar expositie. En met welk schilderij ze een prijs won:
Schildertalent Fleur Stebis exposeert in haar geboortestad

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl