Eindexamenkandidaat Bram heeft sinds vandaag bijna zijn diploma op zak

De vlag gaat nog niet uit, maar bijna zeker is hij wel van zijn diploma. Bram Wortelboer, eindexamenkandidaat havo van Stad en Esch in Diever. "Ik durf nog niet te zeggen dat ik hem binnen heb, maar de kans is zeker aannemelijk."
Net als veel anderen keek Bram vandaag naar de toelichting van minister Slob om een streep te zetten door de eindexamens. Bram: "Ik schrok er wel een beetje van. Je bereidt je vanaf de eerste klas toch voor en in één keer gaat het niet door."
Je bereidt je vanaf klas 1 toch voor en in een keer gaat het niet door
Eindexamenkandidaat Bram uit Diever

Streep door de eindexamens

De examens in het vmbo zouden op 30 maart beginnen en in de rest van het voortgezet onderwijs op 7 mei. Maar met alle maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is dit niet haalbaar volgens de minister. Dus gaat er een streep door de examens.

Alleen schoolexamens

En dat betekent dat een leerling geslaagd of gezakt is op basis van de schoolexamens. Dit zijn de toetsen die leerlingen eerder al gemaakt hebben. Er staat voor veel leerlingen nog een week met schoolexamens gepland. Dus veel examens hoeven de leerlingen niet meer te maken.
Bram staat op alle vakken voldoende, en is dus bijna zeker van het papiertje. "Ik sta er redelijk goed voor. Twee zesjes en twee achten. Allemaal prima. Ik moet nog tentamens maken en als ik die normaal maak, dan is er niets aan de hand."
Bram ziet ook wel een positieve kant van het niet maken van de eindexamens. "Het is wel in mijn voordeel, want ik sta er tot nu toe goed voor en zo'n eindexamen is ook een momentopname." Normaal telt dit cijfer voor de helft mee, maar nu dus voor de volle 100 procent.
Geslaagd en dan? "Als het verlossende telefoontje komt dan gaan we wel een feestje bouwen," zegt Bram. Maar dat wel na 1 juni.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.