Coronavirus zet streep door bloemencorso Eelde in september

Het bloemencorso in Eelde dat op 5 en 6 september gehouden zou worden, is afgelast. Dat laat de organisatie weten in een statement op hun website.

"Het allerbelangrijkste is de gezondheid van onze vrijwilligers. Het bestuur vindt het onverantwoord om op welke manier dan ook voor juni bij elkaar te komen. Daarbij is het na deze periode onzeker of het dan wel mogelijk is om met meerdere mensen bij elkaar te komen. Wij willen de vrijwilligers niet in een lastige positie brengen en hopen met dit besluit dat eenieder deze periode gezond doorkomt", zo laat de organisatie op hun eigen website weten.

'Ontzettend veel steun'

Jacqueline Haijkens, voorzitter van de organisatie: "Iedereen begrijpt de beslissing goed. De gezondheid van de medewerkers staat voor ons voorop. Daarnaast vinden we het ongepast om ondernemers nu om steun of sponsoring te vragen. Dit geeft iedereen veel meer rust."

Haijkens vindt dat de toekomst te onzeker is in verband met het nieuwe Coronavirus. "Gisteren hebben we er heel lang over gepraat en alle voors en tegens tegen elkaar weggezet, maar het is een No Go. We doen het niet. Volgend jaar pakken we weer lekker uit." Het is een keuze die zwaar valt, meent ze. "Maar het is jammer dat het niet door kan gaan. Wel krijgen we ontzettend veel steun.

Dahliaknollen

De dahliaknollen worden wel gewoon gepoot. "Het poten van die knollen is prioriteit nummer 1", aldus de voorzitter. "We kunnen ze niet nog een jaar laten liggen, want dan blijft er niet veel van over. Het land is al bewerkt. Er wordt dus nu met man en macht in kleine groepjes gewerkt om die knollen vooralsnog de grond in te krijgen. Anders dan hebben we een groot verlies. Dat zou heel jammer zijn."

De meeste corsowijken beginnen rond april met het bouwen van de wagens. Haijkens vermoedt dat de afzegging nog op tijd komt voor de meeste corsowijken. "Volgens mij is er één wijk die al begonnen is met het opbouwen van een tent. Wel zijn de groepen al druk bezig met een ontwerp, maar ze mogen nu ook niet meer vergaderen. Je mag niet meer met de hele groep samenkomen."

Het bloemencorso in Eelde is niet het enige bloemencorso dat is afgelast: ook het Varend Corso in het Westland en het Bloemencorso in de Bollenstreek zijn afgelast.

Meer over dit onderwerp:
Eelde coronavirus bloemencorso
Deel dit artikel: