Nieuw ziekenhuis Hardenberg gaat maanden later open

De ingebruikname van het nieuwe ziekenhuis in Hardenberg wordt uitgesteld. De opening van het Saxenburgh Medisch Centrum zou eind mei moeten zijn, maar Zorggroep Saxenburgh laat weten dat dit vier tot zes maanden later wordt. "Dit uitstel is het gevolg van de wereldwijde coronacrisis."

Ongeveer een kwart van de patiënten in het huidige Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg komt uit Drenthe, wat neerkomt op meer dan tienduizend Drentse patiënten per jaar.

Apparatuur niet geleverd

Het huidige ziekenhuis loopt op z'n laatste benen en daarom verrijst het nieuwe Saxenburgh Medisch Centrum op de stoep van het oude ziekenhuis. De bouw verliep tot voor kort gestaag, maar door de gevolgen van het coronavirus moet Saxenburgh nu dus ingrijpen.

"Samenscholingen van meer dan drie personen zijn tot 1 juni niet meer toegestaan. Dit maakt het voor ons onmogelijk om de verhuizing en scholing van medewerkers te organiseren, die nodig is om het nieuwe ziekenhuis verantwoord in gebruik te kunnen nemen. Ook de stagnerende levering van apparatuur speelt mee", zegt bestuurder Wouter van der Kam.

'We konden niet anders'

"Wij zullen daarnaast de komende tijd alle medewerkers hard nodig hebben om te kunnen voldoen aan de extra zorgvraag die naar verwachting op ons afkomt vanwege de coronacrisis", meent Van der Kam. "Hoewel op dit moment het ziekteverzuim onder onze medewerkers gelukkig nog niet tot ernstige knelpunten leidt, is ook dat een factor waarmee wij de komende tijd rekening moeten houden. Dit alles heeft geleid tot dit ingrijpende besluit van uitstel. Het was een moeilijk besluit, maar wij konden niet anders."

Saxenburgh beraadt zich de komende tijd over de gevolgen van het uitstel en hoe de organisatie deze gevolgen gaat opvangen.

Lees ook:

Deel dit artikel: