Gemeente Assen helpt Voedselbank Hart van Drenthe uit de brand

De gemeente Assen gaat Voedselbank Hart van Drenthe helpen. De voedselbank maakte vorige week bekend dat ze het aantal uitgiftemomenten vanwege het coronavirus terug moest brengen naar eens per twee weken. De gemeente gaat zorgen voor hulp bij de voedselverstrekking.

Voedselbank Hart van Drenthe heeft uitgiftepunten in Assen, Beilen, Gasselternijveen, Gieten, Smilde en Zuidlaren. Vierhonderd gezinnen zijn er afhankelijk van, dat betekent ongeveer 1.100 mensen. Vanwege het coronavirus kwam de uitgifte van pakketten in gevaar, omdat de meerderheid van de vrijwilligers die de pakketten samenstellen en uitgeven 70-plusser is en daarmee in de risicogroep van het coronavirus valt.

Gemeente levert vrijwilligers

Normaal gesproken krijgen alle voedselbankklanten wekelijks een pakket op één van de zes uitgiftepunten. Omdat de meerderheid van de vrijwilligers tijdelijk uit voorzorg is uitgeschakeld, dreigde dat niet meer te lukken. "De gemeente Assen en de voedselbank hebben samen om tafel gezeten om afspraken te maken. Dit overleg was constructief. De gemeente gaat helpen bij het in stand houden van en verstrekken van voedselpakketten aan mensen die dit nodig hebben", meldt de gemeente.

Om de uitgifte van pakketten door te laten gaan, gaat de gemeente de voedselbank maximaal ondersteunen, eventueel met behulp van andere vrijwilligersorganisaties. Dat gaat vanaf komende week gebeuren.

Extra omkijken naar elkaar

"Het is erg fijn dat we samen in goed overleg tot deze oplossing zijn gekomen. We willen er in Assen altijd voor zorgen dat iedereen mee kan doen. Maar juist nu moeten we extra omkijken naar mensen die dat hard nodig hebben en zij kunnen op steun blijven rekenen", zegt wethouder van sociale zaken Jan Broekema.

"We zijn hartstikke blij met de hulp", zegt voorzitter Valerie Hoogendoorn van de Voedselbank Hart voor Drenthe. "We kijken nu met de gemeente op welke manier we het de komende weken gaan doen."

Locatie Assen

Het gaat volgens haar niet alleen om vrijwilligers, maar ook de huidige locatie aan de Brunelstraat in Assen. "Die locatie is vanwege de coronamaatregelen nu minder geschikt. Het uitgiftepunt is in een kelder en eigenlijk te krap. En dat is wel ons grootste uitgiftepunt, voor 235 gezinnen. We kijken samen met de gemeente ook naar een tijdelijke oplossing voor dat probleem."

Dinsdag werd al bekend dat de gemeente Emmen de Voedselbank Zuidoost-Drenthe gaat helpen. Die dreigde tijdelijk te moeten sluiten vanwege de problemen veroorzaakt door het coronavirus.

In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal dossier aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.

Deel dit artikel: