Groningen Airport Eelde heeft voldoende ruimte om vliegtuigen te parkeren

Luchtvaartmaatschappijen zijn op zoek naar plekken om hun vliegtuigen te parkeren. Nu het coronavirus de samenleving in zijn greep heeft en reizen gevaarlijk is, is vliegen bijna niet meer mogelijk. Vliegtuigen blijven aan de grond. Maatschappijen zoeken plek om de vliegtuigen te 'parkeren' en Groningen Airport Eelde heeft ruimte.

De Noordelijke luchthaven heeft sinds het uitbreken van het coronavirus en het stilleggen van de luchtvaart weinig te doen. "We hebben alleen nog kleine luchtvaart en medische vluchten", zo ziet interim directeur Bart Schmeink van Groningen Airport Eelde vanuit zijn kantoor. Schmeink kijkt uit op het platform waar commercieel verkeer komt.

Minder personeel en korter open

Voor de financiële situatie van de luchthaven is deze crisis niet bevorderlijk. Over 2020 wordt een fors exploitatietekort verwacht. En dan is er nu het coronavirus waarvoor uiteraard geldt dat gezondheid op de eerste plaats komt. "We hebben een flexibele schil aan personeel. We hebben nu afgeschaald qua personeel en de openingstijden van de luchthaven zijn aangepast. Het is een spannende tijd voor de luchtvaart, maar zeker ook voor de luchthaven."

Groningen Airport Eelde kan nu op een andere manier helpen. "We hebben capaciteit om vliegtuigen te parkeren. Op het grote platform hebben we ruimte voor twee zogenaamde widebody vliegtuigen. Verder hebben we ruimte voor een aantal kleinere vliegtuigen."

Plaats voor grote en kleine vliegtuigen

Widebody vliegtuigen zijn toestellen die worden ingezet om grotere aantallen passagiers over grotere afstanden te vervoeren. Bijvoorbeeld vanaf Schiphol naar China of de Verenigde Staten. De kleinere toestellen worden ingezet op Europese vakantievluchten en lijndiensten binnen Europa.

Schmeink zegt inmiddels aanvragen voor informatie te hebben gehad van luchtvaartmaatschappijen. Zij hebben van Eelde een kaart met mogelijkheden ontvangen. "Ik denk dat het nog enkele dagen duurt voordat de vraag komt. We zijn daarvoor in contact met Schiphol en het ministerie om te kijken naar de mogelijkheden."

Het gaat er om dat we elkaar door de crisis heen helpen"
Bart Schmeink, interim directeur Groningen Airport Eelde

Of de inzet van het terrein als parkeerplaats extra inkomsten in crisistijd betekenen is nog maar de vraag. "Zou je deze inkomsten willen hebben is de vraag. De luchtvaarteconomie ligt op zijn gat. Je moet elkaar door deze moeilijke periode heen helpen en niet proberen een slaatje te slaan uit het feit dat luchtvaartmaatschappijen op hun gat liggen en hun toestellen moeten parkeren. Het gaat er eerst om dat we elkaar helpen. Daarna zien we wel hoe we het verder financieel oplossen."

In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal dossier aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.

Deel dit artikel: