Markt in Emmen gaat open, maar wel 'corona-proof'

De markt in Emmen is om acht uur 'gewoon' opengegaan. Helemaal gewoon is het niet, want er zijn alleen kramen waar eten wordt verkocht. Bovendien gelden er speciale 'coronaregels'.

De burgemeesters in Drenthe hebben besloten dat de markten mogen doorgaan. Maar er zijn wel beperkingen in het soort kramen, maar ook wat bezoekers wel en niet mogen doen.

Niet eten bij de kraam

"Normaal wordt de markt gezien als een gezellig en druk evenement. Maar we hebben het nu teruggebracht naar de basis, en dat is voedselvoorziening", zegt woordvoerder Marcel Meijer van de Emmer markt.

Een visje halen kan wel, net als brood, kaas en wat je allemaal nog meer van de markt zou willen halen. "Normaal koop je een visje en sta je gezellig bij de kraam te eten, maar dat kan nu niet. Het is een afhaalmarkt: je gaat erheen, haalt je spulletjes op en gaat weer naar huis."

Veel meer ruimte

De regels die het RIVM heeft opgesteld gelden ook op de markt in Emmen. Zo moet je dus anderhalve meter afstand van elkaar houden. Dat kan ook, omdat de markt ruimer is opgezet. "Normaal staan er zo'n honderd kramen, nu zijn er dat dertig tot veertig. Tussen de kramen is minimaal 7,5 meter ruimte en ook voor de kramen is er genoeg plek om genoeg afstand te kunnen houden", aldus Meijer.

De markt verwacht ook minder bezoekers. Normaal zijn er dat op vrijdag misschien duizenden, nu rekent de markt op een paar honderd bezoekers.

Alle kooplui hebben ook instructies gekregen om met linten op de grond de minimale afstand aan te geven. Politie en boa's zullen ook ingrijpen als mensen te dicht bij elkaar komen, net zoals dat de afgelopen dagen in de Emmer binnenstad al gebeurde.

In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal dossier aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.

Meer over dit onderwerp:
Emmen markt coronavirus corona
Deel dit artikel: