Gio Lippens schreef de biografie van Henk Benjamins, 'een van de grootste amateurwielrenners'

Benjamins met een gele trui, gesigneerd door Joop Zoetemelk
Benjamins met een gele trui, gesigneerd door Joop Zoetemelk © eigen foto
Niet alleen professionele (oud-)topsporters verdienen een biografie. Ook over de grote amateurs van weleer is genoeg te vertellen, vindt NOS-wielercommentator Gio Lippens.
Hij schreef het boek Koersen met tegenwind over de 78-jarige Henk Benjamins uit de buurtschap Moscou. Benjamins is in de jaren 60 een groot wielertalent en wint als amateur veel koersen. In de jaren 70 wordt hij prof, maar daar kan hij geen potten breken. Wel doet hij twee keer mee aan de Tour de France, waarvan hij één editie uitrijdt.

'Wil om door te zetten'

Volgens Lippens is Benjamins uitermate geschikt voor een biografie. "Henk komt uit een groot, religieus gezin", vertelt Lippens. "Zijn vader wilde daarom niets te maken hebben met sport." Dat Benjamins toch z'n eigen plan trekt, kan op bewondering van Lippens rekenen. "Hij had de wil om door te zetten en toch een wielercarrière te beginnen.
ANP-313861988
Een groepje renners in 1968, met onder anderen Benjamins © ANP / Ge van der Werff
Als amateur is Benjamins in die jaren een van de beste renners van het land. "Ik had laatst Hennie Kuiper aan de telefoon, de voormalig olympisch kampioen, wereldkampioen en winnaar van allerlei koersen. We belden over iets totaal anders, tot ik vroeg of hij Henk Benjamins ook kende", zegt Lippens. "Hij zei toen: 'Ja, dat was mijn idool vroeger'. Zelf kende ik Henk wel een beetje van naam, maar als amateur was hij echt een grote."

'Henk paste niet in de profwereld'

Professioneel wielrennen is alleen andere koek, weet Lippens. "Dan kom je ineens in het keurslijf van een wielerploeg", legt hij uit. "Bovendien had Benjamins ook nog eens de pech dat hij misschien wel de verkeerde mensen op z'n pad tegenkwam." Zo rijdt Benjamins in de ploeg van Kees Pellenaars. "Dat was een beroemde, maar ook beruchte ploegleider. Henk bleek niet te passen in dat profmilieu."
ANP-428758259
Wielercommentator en sportverslaggever Gio Lippens schreef het boek over Henk Benjamins © ANP / Jean-Pierre Jans
Lippens schreef het boek op basis van een dagboek dat Benjamins in zijn carrière bijhield. De oud-wielrenner wilde zijn levensverhaal op papier hebben. Via onder meer historisch onderzoeker Albert Metselaar uit Hollandscheveld, kwam men bij Lippens uit.

Vader kwam niet kijken

Wat Lippens tijdens het schrijven het meest bijbleef, zijn niet zozeer de successen die Henk Benjamins als wielrenner behaalde. "Er was een keer een ronde bij hem in de buurt", vertelt Lippens. "Z'n vader woonde op maar een paar honderd meter van het parcours." Toch komt vader Benjamins niet naar zijn zoon kijken. "Zelfs niet als Henk dus heel dicht in de buurt koerst. Henk was toen al een enorme naam in het wielrennen. Dat vond ik zo typerend."
Vooral de manier waarop Benjamins daarop reageert, vindt Lippens indrukwekkend. "Hij vond het wel goed zo. Henk zei: 'Ik begrijp mijn vaders opvattingen over niet mogen fietsen en ik respecteer die. Hoe jammer ik het ook vind'."
De biografie Koersen met tegenwind wordt vanavond gepresenteerd in de bibliotheek in Hoogeveen.
Oud-wielrenner Henk Benjamins over zijn carrière

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.