NHL Stenden in Meppel breidt uit met internationale opleiding tot docent in middelbaar onderwijs

Internationale pabo NHL Meppel Stenden
De internationale pabo van NHL Stenden in Meppel is uitgebreid met een extra opleiding © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Matthew Werleman uit Texas is bijna klaar met zijn opleiding tot internationale docent voor het middelbaar onderwijs. Die opleiding volgt hij in Groningen, maar vanaf dit seizoen verplaatst die naar Meppel. Dit seizoen is het alleen voor eerstejaars, volgend jaar wordt in Meppel ook de andere drie jaar gegeven. Vandaag worden de eerste lessen op de Drentse locatie gegeven.
"Studenten komen naar Groningen om Groningen. Zo meteen gaan studenten naar Meppel om de opleiding", zegt Werleman. In Meppel zit sinds 2015 de internationale pabo gevestigd. De officiële naam is ITEPS, International Teacher Education for Primary Schools. Het is de enige plek in de wereld waar deze opleiding wordt gegeven. Studenten uit de hele wereld komen dan ook naar Meppel om dit te volgen. Ongeveer 70 procent van de 500 tot 600 studenten van de opleiding komt uit het buitenland, uit meer dan 50 verschillende landen. Van Sri Lanka tot Verenigde Staten en van Frankrijk tot Brazilië.
Nee, een internationale studentenstad is Meppel nog niet. Maar voor Meppelse begrippen en ook voor Drenthe is het dat wel."
Ton Gelmers, vestigingsmanager van NHL Stenden in Meppel
Dit jaar komen er nog eens 60 internationale studenten bij. Zij gaan de opleiding ITESS volgen. Ook een internationale pabo, alleen dan voor het middelbaar onderwijs. Ook uniek. "Voor Europa durf ik het zeker te zeggen dat we de enige zijn die dit aanbieden", zegt Ton Gelmers, vestigingsmanager van NHL Stenden in Meppel. "Ik ken twee andere plekken in de wereld waar iets vergelijkbaars wordt gegeven, ook iets voor internationaal onderwijs. Maar dat is zeker niet hetzelfde als dit. Het is echt bijzonder dat studenten uit de hele wereld naar Meppel komen voor deze opleidingen."

Huisvesting

Dat brengt ook een gepuzzel met zich mee. Waar laat je al die studenten. Een paar jaar geleden is daarvoor een studentencampus geopend, waar studenten worden gehuisvest. Maar het aantal studenten groeit alleen maar. De studentencampus is niet meer genoeg. Er zijn noodlokalen bijgebouwd om studenten huis te vesten. Verspreid in Meppel zijn meerdere locaties waar studenten worden opgevangen en ook in Nijeveen en op Kolderveen zitten studenten. "En dan zijn er nog particuliere initiatieven", weet Gelmers. "Nee, een internationale studentenstad is Meppel nog niet. Maar voor Meppelse begrippen en ook voor Drenthe is het dat wel."
Voor de nieuwe opleiding is weer een nieuw pand betrokken voor de huisvesting, een voormalig kantoor wat al jaren leegstaat. "Maar voor volgend jaar wordt het wel weer een puzzel", voorspelt Gelmers. Nu is het dus alleen de eerstejaarsopleiding die in Meppel wordt gegeven. Vanaf volgend jaar komen daar de andere drie jaren ook bij. Dat gaat gepaard met 150 extra studenten. "Niet iedereen zou hier meteen een plek zoeken. Sommigen zullen op de kamer in Groningen blijven."

Vanuit Groningen naar nieuwe plek

NHL Stenden is vijf jaar geleden begonnen met de opleiding in Groningen. "De huisvestiging is problematisch in Groningen en het ligt ver weg van ITEPS", zegt Kristien Koning, directeur van ITESS. "Hier is het super geregeld met de huisvesting. En we hebben hier nu twee ontzettend mooie opleidingen bij elkaar." De Amerikaanse student ziet dat ook als een voordeel. "ITEPS-studenten zijn geïnteresseerd in ITESS en andersom."
Internationale campus ITESS  NHL Stenden Meppel
NHL Stenden heeft de campus in Meppel voor internationale docenten uitgebreid met een nieuwe opleiding © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Hij heeft meegeholpen met de inrichting van de nieuwe campus voor ITESS in Meppel. Vroeger was het een school, als laatste zat er een kinderdagopvang in. NHL Stenden heeft het pand een jaar geleden aangekocht en er zeven lokalen, een kleine bibliotheek en een atrium in laten bouwen. "De studenten zijn sinds een week hier, en het voelt al meteen als thuiskomen", aldus Koning.
Matthew Werleman kijkt met de nodige jaloezie naar het nieuwe onderkomen. "Hier hangt een fijne atmosfeer. Kijk naar buiten. Je ziet groen. Je hebt hier een mooie gezamenlijk plein met ITEPS. Het is 10 minuten lopen vanaf de collegecampus. In Groningen zitten we naast de snelweg en de McDonalds, en hebben we alleen een parkeerplaats waar we elkaar buiten de lokalen om kunnen ontmoeten. Ja, het wordt nog een jaar overleven in Groningen", moet hij lachen. Daarna hoopt hij aan de slag te kunnen in Dubai, waar hij zijn laatste stage gaat volgen. "Daar zal het vanaf hangen."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.