De regio-radiostations in de spotlights van Holi Fools

Holi Fools
Holi Fools bij Djammen in de studio © RTV Drenthe / Fred van Os
Het was een zwarte dag voor muzikaal Drenthe, een aantal jaar geleden. De Meppeler zanger en liedjesschrijver Ruud Fieten vertrok met de noorderzon naar Brabant. Maar zijn keuze pakte voor hem goed uit. Hij vertrok niet zomaar naar het Zuiden, maar voor de liefde van zijn leven: Romee Cooler. Samen begonnen ze een nieuw muzikaal avontuur: Holi Fools.
Inmiddels toeren ze door het land om met hun muziek de regionale en lokale radiostations in het zonnetje te zetten. "Twee honden, twee mensen en een kat, samen op reis in een veel te klein Volkswagen-busje", zoals ze zelf zeggen.

'Doe normaal, luister lokaal'

'Doe normaal, luister lokaal'. Dat is de slogan van hun radiocampagne. "Bekt ook lekker toch", lacht Romee. Reizen is de voedingsbodem voor hun ode aan de lokale en regionale radiostations. Het kleurrijke duo woont in een zelfgebouwd houten huis ergens in de buurt van Den Bosch. "Wij zitten vaak in de auto naar Drenthe", legt Ruud uit. "We zetten dan altijd lokale en regionale zenders aan." Als de twee richting het Noorden rijden, luisteren ze graag naar de verscheidenheid en de afwisseling van de kleinere omroepen.
"Da's heel leuk, want je ontvangt ze maar een kwartiertje en dan ben je al weer uit het gebied", vertelt Ruud enthousiast. Romee vult hem aan: "En dan ga je weer door naar de volgende zender."

'Lokaal is veel leuker'

"Je hebt de hele tijd iets anders", verklaart Ruud zijn genoegen voor de lokale zenders. "Dat is zo anders dan de grotere radiostations. We moeten gewoon duidelijk maken aan de mensen die ons volgen dat je lokale zenders moet luisteren, want dat is gewoon veel leuker."
Liedjes schrijven gaat het duo vrij makkelijk af. "Ja, dat is het probleem niet", grapt Romee. En omdat de diversiteit zo groot is op de lokale zenders past hun nieuwe indie-folksingle California Sunset perfect bij de lokale en regionale karakters, vinden ze.
Dat het tegenwoordig haast een verplichting is om als band te beschikken over meerder socialemediakanalen is geen nieuws. Ook Holis Fools is druk aan het vloggen. De eerste vlog werd gemaakt in coronatijd. Tijdens de lockdown werd Ruud door RTV Drenthe gebeld met de vraag om wat te vertellen over zijn nieuwe single. Foutje: Ruud had geen nieuwe single, maar hij zei zonder na te denken dat dat geen probleem was. Binnen een aantal uur schreef hij een nummer, nam het op en vertelde erover op de radio. Het geheel werd door Romee gefilmd en niet zonder succes.
Sindsdien zijn er meerdere muzikale avonturen vastgelegd op beeld en vervolgens op de onlinekanalen verspreid. "We werden laatst zelfs vergeleken met het sinterklaasjournaal", vertelt hij. "Dat vond ik wel echt een goed compliment. We hadden laatst een vlogreeks, waarin het ons steeds niet lukte om ons liedje af te krijgen en dat is in het sinterklaasjournaal ook vaak zo."

Patat of friet

Naast de boodschap om meer lokaal te luisteren heeft het duo nog een bijzondere kijk op een eeuwenoud probleem. Namelijk op de denkbeeldige scheiding die Nederland verdeelt in een groep patat-zeggers (het Noorden, Oosten en Westen) en een groep die friet zegt (het Zuiden). Ruud als Noorderling hoort bij het ene kamp en Romee als echte Brabander bij het andere.
"Wij hebben hier een heel lange discussie over gehad en toen zijn we uiteindelijk uitgekomen op patatfrites. En eigenlijk is dat ook de enige juiste benaming, want patat is een aardappel en frites betekent gefrituurd", verklaart Ruud. "En dan heb je nooit meer ruzie", besluit Romee.
Meer horen en zien van Ruud, Romee en Holi Fools? Klik hier voor de muziek en hier om de Djammen-uitzending te bekijken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl