Hoogersmilde heeft nu twee televisietorens: een grote en een kleine

Mindert van der Velde - miniatuurtoren
Mindert van der Velde van Dorpsbelangen Hoogersmilde is trots op de nieuwe toren © RTV Drenthe / Stefan Klomp
"Wij hebben nu twee televisietorens. Een grote en een kleine." Mindert van der Velde van Dorpsbelangen Hoogersmilde is maar wat trots op de tweede, kleine televisietoren die in Hoogersmilde is gekomen.
Alhoewel. Klein? De toren is 10,5 meter hoog. "Het is niet zo dat je even met de handen bij de top kan komen. Hij is echt wel een uit de klauwen gewassen voor een mini."
Het is een miniatuur van de oude televisietoren, die gebouwd is in 1958 en afbrandde in 2011. De 'kleine toren' is afkomstig van het miniatuurpark in Appelscha, dat in 2007 de deuren sloot. Een inwoner van Hoogersmilde wist de onderkant van de toren te bemachtigen. Hij wilde hem in het dorp plaatsen, maar dat kreeg hij niet voor elkaar. Vervolgens kon Dorpsbelangen de toren gratis overnemen.
miniatuurtoren Hoogersmilde
In Hoogersmilde staat een miniatuurtoren van 10,5 meter hoog © RTV Drenthe / Stefan Klomp
"Wij hebben hier een man met gouden handen, Bram Koenrades. Die heeft met de onderdelen die we hem gaven er dit moois van gemaakt. Hij heeft er wel een poos over gedaan. Dat was ook logisch. Het stond ook niet onder druk." En daarbij komen ook de nodige vergunningen om de hoek kijken.
Verschillen met de miniatuurtoren uit Appelscha zijn er wel. Zo was de toren in Appelscha twee meter hoger. "Wij zijn al geweldig blij met deze 10,5 meter. Het moet ook veilig wezen. Hij staat hartstikke stevig. Je kan hem in ieder geval niet optillen. Het kan een keer wat smerig worden. De toren kan ons wel overleven." Daarnaast wordt de toren op zijn plaats gehouden door tuidraad." Ook de voeten zijn een evenbeeld van de oude versie van de toren."

Oude versie

Mindert van der Velde kan niet genoeg benadrukken dat het om een 'evenbeeld van de oude televisietoren' gaat. "Na de brand is op de toren een nieuwe mast gekomen. Maar wij hebben nog de oude versie."
's Avonds is de toren verlicht. Bovenin zit een rood lampje. "Net alsof het een waarschuwing is voor het vliegverkeer en de ballonvaart."
Nu pronkt de 10,5 meter hoge toren van pvc langs de Bosweg. Een drukke weg naar recreatiegebieden. "Hier komt een boel verkeer langs. Wij hopen dat hij een beetje Hoogersmilde op de kaart zet. Het is prachtig."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl