De Hilte 11 #3 - Verraad

De Hilte 11 (Rechten: familie Nijboer / Historische Vereniging Gieten)
De Hilte 11
In de vorige aflevering vertelde Geerts zoon Hendrik al hoe twee zoons van Geert gedwongen moesten werken in Duitsland. Zij doken onder, maar ook Geert zelf nam onderduikers in huis. Vier jongens kwamen op de boerderij aan de Hilte 11 wonen. Geert's oudste zoon Harm werkte veel met hen op het land. Dan waren ze overdag niet op de boerderij en het werken op het land werkte goed tegen de verveling. Als gevaar dreigde, konden de onderduikers schuilen tussen de gewassen. Dat ging lang goed, tot de familie werd verraden.
Hoewel de onderduikers alle contact met buurtgenoten vermeden, wist een aantal mensen dat de familie Nijboer onderduikers had. Een van hen was postbode Albert Trip. Hij waarschuwde Geert altijd als er een razzia kwam. Dat werkte een jaar lang prima. Tot die bewuste dag in augustus 1944. De familie Nijboer werd verraden.
De Hilte 11 - aflevering 3

Abonneer je op deze podcast

De Hilte 11 is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps. Daar kun je je ook abonneren zodat je geen aflevering hoeft te missen. De Hilte 11 is een podcast van RTV Drenthe en Drents Archief, gemaakt door Hilde Boelema en Marjolein Knol.
<h2>RTV Drenthe Podcasts</h2><p><strong><a href="https://www.rtvdrenthe.nl/dehilte11/podcast">De Hilte 11</a>:</strong> Het leven van een boerenfamilie verandert ingrijpend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vier generaties van de familie Nijboer praten erover in deze podcastserie. De Hilte 11 is een samenwerking tussen RTV Drenthe en het Drents Archief.</p><p><strong><a href="https://www.rtvdrenthe.nl/binnendemuren/podcast">Binnen de Muren</a>: </strong>Hoe is het leven in de gevangenis? Marjolein Knol dook gevangenis Esserheem in en sprak met gedetineerden en bewaarders.</p><p><strong><a href="https://www.rtvdrenthe.nl/cassata/podcast">Cassata</a>: </strong>Zaterdags praat Margriet Benak met haar gasten over de politiek en actuele onderwerpen die spelen in Drenthe.</p><p><strong><a href="https://www.rtvdrenthe.nl/drenthetoen/podcast">Drenthe Toen</a>: </strong>Iedere zondag hoor je verhalen uit de Drentse geschiedenis bij Drenthe Toen. Historicus en presentatrice Sophie Timmer presenteert.</p><p><strong><a href="https://www.rtvdrenthe.nl/sport/fcemmenpodcast">FC Emmen Podcast</a>: </strong>Iedere maandag nemen verslaggevers René Posthuma en Niels Dijkhuizen met hun gasten het afgelopen weekend van FC Emmen door. Daarnaast is er ook plaats voor andere sport uit onze provincie.</p>

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.