Lifelines doet onderzoek naar coronavirus

Lifelines begint deze week aan een groot onderzoek naar de risicofactoren voor het coronavirus. Ruim 135.000 mensen in Noord-Nederland die aangesloten zijn bij het bevolkingsonderzoek krijgen een vragenlijst opgestuurd.

De antwoorden stopt Lifelines in een databank. Zo moeten erfelijke factoren en omgevingsfactoren opgespoord worden, die van invloed zijn op het ziektebeeld. "Met dit onderzoek willen we zien of er verschillen in het DNA te vinden zijn tussen mensen die ernstig ziek zijn geworden door het coronavirus en mensen die milde symptomen hebben gehad", zegt hoofdonderzoeker Lude Franke.

Ook wordt onderzocht welke invloed het coronavirus heeft op het welzijn van de deelnemers. "Worden mensen somber of angstig? Heeft dit effect op hun eetgedrag en gezondheid?" Daarnaast moet dit onderzoek aantonen hoe het virus zich verspreidt in Noord-Nederland. Volgens Lifelines is die kennis belangrijk om bij toekomstige infectieziekten te kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren.

Het corona-onderzoek van Lifelines is een samenwerking met het UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen en de Aletta Jacobs School of Public Health.

In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal dossier aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.

Meer over dit onderwerp:
onderzoek corona Lifelines
Deel dit artikel: