Zoek het uit! - Geboortegolf of handhaving op zuipketen?

"In het verleden zag je na een grote stroomstoring of een crisis een geboortegolf ontstaan, negen maanden later. Is dat nu ook te verwachten?" vraag een lezer uit Hoogeveen zich af. En de zuipketen, wie houdt er eigenlijk toezicht op dat die ook dicht blijven, net als de kroegen?

Deze, en vele andere vragen werden ingestuurd naar Zoek het uit!.

Geboortegolf

Een geboortegolf is een opvallende toename in het aantal geboorten. Een periode van enkele jaren waarin het aantal geboorten hoger is dan in de jaren ervoor en erna wordt een geboortegolf genoemd. De grootste en meest bekende geboortegolf was die direct na de Tweede Wereldoorlog (1946-1955). Deze wordt vaak aangeduid als de babyboom.

Of er tijdens - of vlak na - de coronacrisis ook meer kinderen verwekt worden, dat is de vraag. Komt er over een maand of negen een geboortegolf?

Jongerenketen zijn ook veelal gesloten (Rechten: archief RTV Drenthe)

Zuipketen

De horeca is dicht, alles zit op slot. Wie een biertje wil drinken moet dat thuis doen, en alleen. Of in ieder geval, niet met een handvol vrienden samen, want dat is niet verstandig en kan je zelfs op een boete komen te staan. In Drenthe kennen we een aantal jeugdketen, ook wel zuipketen genoemd. Hier komen jongeren samen om onder vrienden te zijn, vaak onder het genot van een pilsje.

Wie houdt er toezicht op deze keten in de coronatijd? Is er handhaving?

Vorige ronde

Afgelopen maand mochten jullie stemmen op vragen over plaatsnamen eindigend op -elte en over het ontstaan van de veenplas in het Mensingebos bij Roden.

De vraag 'Wat betekent de uitgang -elte bij plaatsnamen zoals Havelte, Zwiggelte, Orvelte en Uffelte?' kon op 73 procent van de stemmen rekenen, en is de winnaar van de stemronde. De vraag 'Wanneer is de kleine veenplas in het Mensingebos in Roden ontstaan?' kreeg 27 procent van de stemmen. We gaan dus aan de slag met de vraag over de plaatsnamen.

Zoek het uit!

Heb jij ook een vraag? Stuur deze dan hieronder in!

Meer over dit onderwerp:
zoekhetuit stemronde april
Deel dit artikel: