'Extra geld voor armoedebestrijding helpt niet, het is pleisters plakken'

Armoede
Steeds meer mensen komen financieel in de knel © ANP
Het kabinet trekt 2 miljard euro extra uit voor armoedebestrijding. Dat is nodig om het aantal mensen in armoede niet te laten stijgen van achthonderdduizend naar één miljoen. Maar gaat dat lukken?
De huurtoeslag en het kindgebonden budget gaan omhoog. Daartegenover verdwijnt de energietoeslag en wordt het leven steeds duurder. Heb je met een laag inkomen wel iets aan de kabinetsmaatregelen?
RTV Drenthe zocht dat uit. Samen met een alleenstaande moeder van in de dertig met twee schoolgaande kinderen en manager Rob Hoogeveen van woningcorporatie Actium die veel huizen verhuurt aan mensen met een laag inkomen.
Lang verhaal kort: "Het is pleisters plakken op een wond die door blijft bloeden", zegt de alleenstaande moeder. "Toeslag op toeslag." Hoogeveen vult aan. "Ik denk dat een nieuw kabinet naar structurele oplossingen moet zoeken."

Prinsjesdag 2023

Het demissionaire kabinet Rutte-IV presenteert vandaag zijn tweede en waarschijnlijk laatste begroting. De plannen worden in grote lijnen bekendgemaakt in de troonrede, voorgelezen door koning Willem-Alexander. De miljoenennota, aangeboden aan de Tweede Kamerleden, geeft verdere details over de kosten en baten.
Prinsjesdag is vandaag live te volgen op de website en app van RTV Drenthe. De troonrede wordt naar verwachting rond 13.15 uur uitgesproken.

Doel: niet meer mensen in armoede?

Voor de zomer nam de Tweede Kamer nog een motie van Lilian Marijnissen (SP) en Caroline van der Plas (BBB) aan die stelde dat het aantal mensen in armoede niet verder mag oplopen nu het kabinet was gevallen. Die motie moet het demissionaire kabinet uitvoeren.
In de Miljoenennota is 2 miljard vrijgemaakt voor armoedebestrijding om het aantal mensen in armoede niet te laten stijgen van ruim 800.000 naar ruim één miljoen. De huurtoeslag gaat daarom omhoog naar 416 euro per jaar. En het kindgebonden budget voor het eerste kind gaat omhoog naar maximaal 750 euro per jaar. Maar de energietoeslag voor minima gaat eind dit jaar verdwijnen. Het prijsplafond op de energie ook. En de zorgtoeslag gaat volgend jaar niet omhoog voor mensen met een lager inkomen.

Links er in rechts er weer uit

"Wat er via de huurtoeslag en kindgebonden toeslag bij komt gaat er aan de andere kant net zo hard weer uit. En niet alleen via de energieprijzen, ook de boodschappen zijn in prijs gestegen", legt de alleenstaande moeder uit.
Hoogeveen: "We zien bij veel huurders dat de energierekening hoger is dan de huur die ze moeten betalen." Beiden komen tot de conclusie dat de 2 miljard van het kabinet weliswaar veel geld is, maar het er pijnlijk genoeg voor zorgt dat minima weleens minder te besteden zouden kunnen hebben.
Bekijk hieronder de reportage met de alleenstaande moeder en Actium-manager Rob Hoogeveen.
'Extra geld voor armoedebestrijding helpt niet, het is pleisters plakken'

Toeslag op toeslag

Zowel Actium-manager Rob Hoogeveen als de Asser alleenstaande met twee schoolgaande kinderen én een minimum inkomen komen tot de conclusie: het systeem met toeslagen moet weg. Er moeten structurele oplossingen gezocht gaan worden door een nieuw kabinet.
Hoogeveen: "We hebben een systeem met toeslagen bedacht waardoor mensen met een laag inkomen stelselmatig in onzekerheid moeten leven. Het is rondpompen van geld. En het regelen en controleren van al die toeslagen kost heel veel werk. We hebben onderzoek laten doen en we zien dat de armoede in Drenthe toeneemt."

SP: 2 miljard is volstrekt onvoldoende

SP-fractievoorzitter Lillian Marijnissen is het eens met Hoogeveen en de alleenstaande Assense. "Ondanks de maatregelen van het kabinet dreigen één miljoen mensen in Nederland in armoede te komen, maar dit kabinet denkt dat pleisters plakken voldoende is."
Net als de alleenstaande moeder bepleit ze een ander sociaal systeem waarbij mensen ook de kans krijgen om zichzelf hoger op de sociale ladder te werken.

Over de alleenstaande moeder

De Assense alleenstaande moeder die met twee opgroeiende kinderen moet leven van een minimum inkomen met toeslagen vertelt: "Het is soms wel een strijd. Je moet elk dubbeltje omdraaien en het vraagt om creativiteit. Naar de markt en verschillende supermarkten, vooral vlak voor sluitingstijd want dan heb je nog meer aanbiedingen van producten die richting einde houdbaarheidsdatum gaan. Het is elke keer goed de krantjes nakijken."
"Ik ben creatief met gerechten. Een planning voor het eten in een weekrooster, koken voor twee dagen. Creatief met pasta's en worst met rijst. En met bloem kun je zelf heel veel maken."
"Mijn kinderen snappen heel goed dat ze niet alles kunnen wat hun vrienden wel kunnen. Maar tegelijk is het moeilijk voor ze. Ik maak voor ze mogelijk wat kan. En een speeltuin of het bos zijn gratis. Het is wat het is."

Anderen helpen

De alleenstaande moeder is bezig een ervaringsdeskundige te worden. "Ik heb zelf in de schuldsanering gezeten. Dan is het nog meer passen en meten, eerst met 50 euro en later 70 euro in de week. Daar heb je geen volle boodschappentas van. En destijds een kind in de luiers, kost veel geld."
"Ik hoorde van mijn kinderen dat er klasgenootjes waren die geen brood mee naar school kregen omdat er geen geld was. Dat is mijn kinderen nooit overkomen. Mijn dochter heeft toen haar brood gedeeld omdat ze weet: ook al heb je niet veel, je deelt. Mijn ervaringen wil ik delen met andere minima om hen te helpen het makkelijker te maken. Je kunt leren hoe je van weinig geld er zoveel mogelijk mee kunt doen."
"Ik volg een opleiding om ervaringsdeskundige te worden, associate degree niveau 5 (een tweejarige studie op hbo-niveau, red.). Vorig jaar stage gelopen en nu ben ik op zoek naar werk. Maar dat is lastig. Ik heb natuurlijk mijn ervaring als minima maar geen jarenlange werkervaring."
"Ik ben aan het strijden om mijn eigen leven beter te maken, ook al wordt het me soms heel moeilijk gemaakt. Ik ben heel erg voor m'n toekomst aan het vechten."
De naam, leeftijd en leeftijd van de kinderen van de Assense alleenstaande moeder zijn bij de redactie van RTV Drenthe bekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl