NAM wil in Langelo gas gaan winnen in plaats van opslaan: 'Moet wel veilig'

Gasopslag Langelo september 2023
Gasopslag Langelo september 2023 © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Als het aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ligt, wordt binnen nu en twee jaar gas gewonnen in Langelo. Daarmee zou de oorspronkelijke functie van de installatie in Noord-Drenthe terugkeren. Omwonenden en de gemeente Noordenveld maken zich zorgen.
Al zo'n 25 jaar doet de installatie in Langelo (ook bekend als UGS Norg) dienst als gasopslag. Zomers wordt er gas 'ingepompt', om er 's winters weer uit te verdwijnen naar huishoudens in heel Nederland. De gasopslag heeft een maximaal werkvolume van 6 miljard kubieke meter gas. Maar daaronder zit nog nog een heel reservoir van zo'n 15 miljard kuub gas.

Minder vervuilend

Dit gas wordt 'kussengas' genoemd en dient om de benodigde druk voor de bodem in stand te houden. De NAM denkt dit kussengas te kunnen winnen, zonder de huizen van omwonenden schade toe te brengen. "In het verleden zijn hier al onderzoeken naar gedaan", zegt Martijn Kleverlaan, directielid van de NAM. "Deze installatie is oorspronkelijk neergezet als productielocatie. Eerder is hier al gas gewonnen."
Volgens Kleverlaan is het winnen van het kussengas 'goed voor de portemonnee en voor het klimaat'. "Want hoewel de vraag gestaag daalt, is er de komende jaren nog steeds een grote vraag naar gas", zegt Kleverlaan. "En als je het dan zelf kunt leveren, is dat minder vervuilend dan het vanuit het buitenland te importeren."
Vandaar dat de NAM bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een winningsaanvraag heeft ingediend.
NAM wil in Langelo gas gaan winnen in plaats van opslaan: 'Moet wel veilig'
Hoeveel gas de NAM denkt te kunnen winnen, is nog niet duidelijk. Volgens Kleverlaan verandert er zowel boven- als ondergronds niet veel aan de manier van werken in Langelo. "Het is niet veel anders dan we nu tijdens de productiefase in de winter doen, wanneer we de opslag van gas weer langzaam leeghalen", schetst Kleverlaan.

Reden tot zorg

Toch is onder meer de Tijdelijke Werkgroep Mijnbouwschade Een (TWME) niet gerust. De belangenvereniging zet zich al jaren in voor een goede afhandeling van schades rondom de gasopslag in Langelo. Deze ontstaan volgens de TWME door bodemdaling, wat weer het gevolg is van het zomers vol- en 's winters leegpompen van de opslag.
Als straks het kussengas wordt gewonnen zal er mogelijk weer beweging in de bodem komen, vreest de TWME. "Het is reden tot zorg", meent Linda de Boer uit het Groningse Zevenhuizen. Zij is lid van de werkgroep die zich al lang niet alleen meer beperkt tot het dorp Een. "We weten nog niet wat voor effect dit zal hebben op de bodem en of het leidt tot seismische problemen (aardbevingen)."
Artikel gaat verder onder de foto.
Linda de Boer TWME
Linda de Boer is namens de TWME kritisch op het plan van het NAM. © RTV Drenthe

Kritisch

De TWME is al jaren bezig met alle zaken rondom de gasopslag in Langelo en de schades die hierdoor zouden ontstaan. De werkgroep dwong het ministerie van EZK zelfs tot een second opinion naar de effecten van bodemdaling als gevolg van de opslag. Uit die second opinion bleek dat aanvankelijk stellige conclusies toch niet zo stellig waren. "Daarom blijven we ook dit kritisch volgen met de kennis die we binnen het TWME hebben", zegt De Boer.
De Noordenveldse burgemeester Klaas Smid heeft het inhoudelijke plan van de NAM nog niet gezien, maar stelt dat de gemeente Noordenveld kritisch blijft op de plannen rondom de gasopslag. "We hebben ons vorig jaar al uitgesproken tegen gaswinning", zegt hij. "Dat zullen we blijven doen."

Zorgvuldig

Kleverlaan benadrukt namens de NAM dat hij de zorgen begrijpt. "Veiligheid staat voorop", zegt hij. "Het blijft belangrijk om in gesprek te blijven, zodat we weten waar de zorgen zitten en kunnen kijken hoe we dichter bij elkaar kunnen komen. Daarom zijn we ook bezig met de Omgevingstafels in Grijpskerk (Gr.) en Norg."
De NAM hoopt binnen twee jaar te kunnen beginnen met het winnen van het kussengas. in die tussentijd zal, zo belooft Kleverlaan, gesproken worden met omwonenden en andere belanghebbende partijen. "Technisch kunnen we het al veel eerder voor elkaar hebben, maar we willen het proces zorgvuldig doorlopen."
Kussengas Langelo UGS Norg
Het kussengas © RTV Drenthe

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.