Noord-Brabant koopt stikstofruimte in Drenthe: 'Oncollegiaal en ongepast'

Gedeputeerde Jumelet is niet blij met de aankoop van de provincie Noord-Brabant (Rechten: RTV Drenthe)
Gedeputeerde Jumelet is niet blij met de aankoop van de provincie Noord-Brabant
De provincie Noord-Brabant heeft boerenbedrijven in andere provincies opgekocht om zo stikstofruimte te winnen voor de realisatie van het Logistiek Park Moerdijk. Naast twee boerenbedrijven in Noord-Holland en één in Zeeland, gaat het ook om een boerenbedrijf in het Drentse Ruinerwold.
De aankopen zijn gedaan terwijl nog overlegd wordt hoe de regelgeving rondom dit opkopen vorm gaat krijgen voor agrarische bedrijven. Een groot aantal Drentse Statenleden heeft dan ook schriftelijke vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten.

'Oncollegiaal en ongepast'

"Ik vind het oncollegiaal, van provincie tot provincie, en ongepast. Het pijnpunt zit hem niet in dát het gebeurt, maar dat we het niet wisten", reageert gedeputeerde Henk Jumelet op de actie van de provincie Noord-Brabant.
Jumelet vindt dan ook dat Noord-Brabant goed moet kijken naar wat de provincie heeft gedaan: "Dat doen ze ook. Want niet alleen in de andere provincies is onrust, maar ook daar. Dit moet niet weer gebeuren." Jumelet geeft aan dat er randvoorwaarden voor het opkopen opgesteld moeten worden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.