Ook Assenaar Waalkens op kandidatenlijst BBB voor Tweede Kamer

Derk Evert Waalkens
Derk-Evert Waalkens © RTV Drenthe/Margriet Benak
Met Derk-Evert Waalkens heeft de BoerBurgerBeweging (BBB) een tweede Drent op de conceptkandidatenlijst gezet voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hij staat op de 24e positie.
Waalkens is in het dagelijks leven cursusleider en adviseur bij onderwijsorganisatie TerraNext in Eelde, een opleidingsbedrijf voor de agrarische sector in Noord-Nederland. Daarnaast is hij een specialist in gewasbescherming, plantkunde en duurzame teelt. Waalkens stond bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen, in 2021, op de vierde plek van de BBB-lijst.
Vorige week werd al bekend dat Saskia van der Meer-Hartogh uit Meppel kans maakt om voor de BBB in de Tweede Kamer te komen. Zij staat op plek 18 van de voorlopige kandidatenlijst.

BBB-programma

In het verkiezingsprogramma schrijft de partij dat Nederland een 'Naoberstaat' moet worden waarin de regering zich als een buurman opstelt. Verder moet de stikstofwet op de schop en moet er een ministerie van Regiozaken komen. De BBB wil ook goede zorg voor jonge transgenders, een asielquotum en hoge winsten in het bedrijfsleven extra belasten. Het programma moet later nog worden goedgekeurd door leden.
Ook wil BBB een gekozen burgemeester, ooit het kroonjuweel van D66, en corrigerende referenda. Verder moet de Eerste Kamer direct worden gekozen, in plaats van door de Provinciale Staten. BBB wil ook de koning terug in het formatieproces.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.