Groen licht voor groot zonnepark in Hijken

Kippenboer Piet Hunse uit Hijken heeft aan het kortste eind getrokken in de zaak over de komst van een groot zonnepark in zijn dorp. De Raad van State in Den Haag veegde vandaag zijn bezwaren van tafel.

De pluimveehouder stapte in januari naar de hoogste bestuursrechter, omdat hij de aanleg van het 21 hectare grote zonnepark pal naast zijn bedrijf aan De Lotten niet ziet zitten. Hunse heeft uitbreidingsplannen, waarvoor hij al een principetoestemming van de gemeente Midden-Drenthe.

Schaduw op de panelen?

De nieuwe voedersilo die hij wil bouwen kan schaduw geven op de zonnepanelen en daar verwacht Hunse gedoe mee te krijgen. Hij vindt ook dat het open landschap te veel wordt aangetast.

Maar de Raad van State vindt dat de gemeente een geschikte locatie heeft gekozen en dat Hunse niet wordt benadeeld. De zonnepanelen van Zonnepark Hijken B.V. mogen 25 jaar blijven liggen. Daarna moet de grond weer een agrarische bestemming krijgen.

'Geen overcapaciteit'

Hunse voerde aan dat het zonneveld veel te groot is voor het dorp Hijken waar maar een paar honderd mensen wonen. Volgens de Raad van State heeft het veld echter geen overcapaciteit voor de huishoudens en bedrijven in de omgeving. Midden-Drenthe hoopt in 2050 in totaal 140 hectare zonnepanelen te hebben.

Meer over dit onderwerp:
economie Hijken zonnepark zonne-energie
Deel dit artikel: