Vast in Nieuw-Zeeland: 'Beetje bewegen, beetje praten en de afwas doen'

Max Belt uit Dalen is één van de Drenten die vast in het buitenland zit. De 20-jarige Max is in Nieuw-Zeeland, waar hij voorlopig niet weg kan.
Begin februari ging de Dalenaar naar de andere kant van de wereld. Voor stage. En om te reizen. Die stage is nog aardig gelukt, dat deed hij bij een autobedrijf. "Ik doe de opleiding technisch specialist personenauto's." Maar van het reizen is weinig terechtgekomen.
Tekst gaat verder onder foto
Max Belt uit Dalen liep stage bij een garagebedrijf (Rechten: Max Belt)
Max Belt uit Dalen liep stage bij een garagebedrijf

Lockdown

"Ik zou vier weken gaan reizen, maar toen we klaar waren met stage wakkerde het coronavirus hier net aan. Toen was ons reizen al gauw voorbij. We zijn bijvoorbeeld nog naar Hobbiton gereden, waar de films The Hobbit en The Lord of the Rings zijn opgenomen. Maar dat werd net gesloten toen wij daar aankwamen. We hebben helaas niks gezien. Vanaf dat moment ging ook alles dicht. Zo ook het Zuidereiland, dat konden we dus uit ons hoofd zetten."
Nieuw-Zeeland zit sinds ongeveer een week nu in 'full lockdown'. Alleen voor boodschappen mag je eigenlijk nog de straat op. "Voor de rest is alles gesloten hier, zoals restaurants en kappers. Ook mijn stagebedrijf is dicht."
Als je zegt dat je ergens op bezoek gaat, dan is dat niet toegestaan en kun je een boete krijgen
Dalenaar Max Belt
Volgens Max houdt de politie streng in de gaten waar mensen naartoe gaan. "Ik moest naar de winkel toe en we werden meteen al staande gehouden door de politie. Die vroeg waar we wegkwamen en wat we van plan waren. Ze willen het allemaal erg beschermen en willen dat je de regels volgt. Als je maar duidelijk aangeeft dat je naar de winkel moet, dan is het prima. Maar als je zegt dat je ergens op bezoek gaat, dan is dat niet toegestaan en kun je een boete krijgen."
Tekst gaat verder onder video
Als uitvalsbasis heeft Max sinds begin februari een huisje op een vakantiepark in de plaats Masterton. Dat ligt in het zuiden van het Noordereiland. Toen hij twee maanden geleden arriveerde, had hij dit scenario natuurlijk nooit voorzien. "Hier hadden we ook niet op gehoopt. Toen we hier aankwamen dachten we: we gaan met stage beginnen en er een mooie tijd van maken. Maar het coronavirus maakte daar al snel een eind aan. Doordeweeks liepen we stage en in het weekend gingen we er op uit en plekken bezoeken. Bijvoorbeeld naar Auckland, maar ook naar de vele parken die ze hier hebben."
Tekst gaat verder onder foto
Max Belt kan niet weg uit Nieuw-Zeeland (Rechten: Max Belt, bewerking RTV Drenthe)
Max Belt kan niet weg uit Nieuw-Zeeland

Sporten, praten en de was doen

En wat doet Max om de tijd te doden? "We hebben veel ruimte op dit park, met veel verschillende plekjes waar we in de zon kunnen zitten. Daarnaast een beetje bewegen, een beetje sporten. Je praat wat met elkaar, je doet spelletjes, je doet je was, je doet je afwas, en dat is het."

'Graag naar huis'

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat Max op 17 april terug naar Nederland zou vliegen, maar die vlucht is geschrapt. De Dalenaar heeft zich aangemeld bij het ministerie van Buitenlandse Zaken om naar Nederland terug te kunnen, maar hij heeft te horen gekregen dat de Nieuw-Zeelandse overheid voorlopig geen repatriëringsvluchten toestaat. Dus het is afwachten wanneer Max naar huis toe kan. "Ik zit hier nog wel even. Het valt toch wel tegen, dat we zo beperkt zijn in ons bewegen. Dat we in zo'n mooi land eigenlijk niks kunnen zien. Dus we willen nu wel graag naar huis."
<p>In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal <a href="https://www.rtvdrenthe.nl/dossier/coronavirus">dossier </a>aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.</p>

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.