Middeleeuwse muurschilderingen Magnuskerk Anloo in gevaar door zwarte aanslag

De vochtplekken zijn goed zichtbaar
De zwarte aanslag © RTV Drenthe/ Hjalmar Guit
De eeuwenoude muurschilderingen aan de binnenkant van de Magnuskerk in Anloo zijn aangetast door zwarte aanslag. Als er niets aan gebeurt, dreigen de afbeeldingen uit de 13e en 15e eeuw te verdwijnen.
De aanslag wordt veroorzaakt door jarenlange vochtophoping in de muren van de kerk. Het water duwt zouten die in het metselwerk zitten naar buiten. Deze zogeheten zoutuitbloei is normaal gesproken wit, maar door roet en ander vuil in de muur kleurt het in de Magnuskerk zwart. Het vuil en zout tast de verf van de schilderingen aan.

Kostbaar herstel

Om de muurschilderingen te behouden is een opknapbeurt nodig die zo'n veertigduizend euro kost. "Dat geld hebben we niet liggen, dus we zullen subsidies moeten aanvragen om de schilderingen te kunnen laten conserveren", vertelt kerkrentmeester Atze Dijkstra.
Voor het herstel moet een speciaal bedrijf onder meer al het materiaal van eerdere restauraties verwijderen. Het blijft de afwachten hoeveel van de zwarte aanslag van de schilderingen kan worden weggehaald. Dijkstra: "Al verwachten ze dat het wel gaat lukken."
Bekijk hieronder hoe ernstig de muurschilderingen van de Magnuskerk zijn aangetast door de zwarte aanslag
Muurschilderingen Magnuskerk aangetast door zwarte aanslag
De zwarte aanslag komt op een slecht moment voor het kerkbestuur, want ook het dak wordt onder handen genomen. Er moeten nieuwe houten latten op, een deel van de dakpannen wordt gerestaureerd en een deel van de gewelven wordt geïsoleerd.
Dijkstra: "We hebben er zes jaar over gedaan om de honderdduizend euro die daarvoor nodig is bij elkaar te krijgen. Nu moeten we opnieuw allerlei fondsen aanschrijven."

Historisch belangrijk

Voor het kerkbestuur staat het buiten kijf dat de afbeeldingen worden geconserveerd. Ze hebben namelijk een belangrijke historische waarde. "Behalve de uitzonderlijk hoge leeftijd is de Magnuskerk de enige kerk in Nederland waar een liggende Maria afgebeeld wordt", vertelt kerkgids Folkert Folkerts.
Toeristen komen volgens Folkerts regelmatig in de kerk om de schilderingen te bekijken. "Dit is het bijzondere van deze eeuwenoude kerk. Het zou dus vreselijk jammer zijn als deze muurschilderingen zouden verdwijnen.
Atze Dijkstra (links) en Folkert Folkerts bij de beschadigde muurschilderingen
Atze Dijkstra (links) en Folkert Folkerts bij de beschadigde muurschilderingen © RTV Drenthe/ Hjalmar Guit

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl