Nieuwe EP van Traversus als sluitstuk van muzikale ontdekkingsreis

Traversus
De vier bandleden van Traversus kennen elkaar al jaren © RTV Drenthe / Fred van Os
Onder hoge druk en met heel veel energie wordt diamant gemaakt onder het aardoppervlak. Waarschijnlijk een herkenbaar proces voor de vier leden van rock-/metalband Traversus. De bandleden begonnen een paar jaar geleden aan een muzikale reis om erachter te komen wie ze waren en wat ze wilden.
Die tijd en energie zijn terug te horen op de begin september verschenen EP The Only Way Is Through. Hun diamant na een lange reis.

Volwassen

"We wilden gewoon graag wat serieuzer bezig met onze muziek", vertelt zangeres Madelief de Groot. De andere bandleden, gitarist Joey Wessels, drummer Liam de Groot en bassist Mika Linde, dachten daar net zo over. Een naamsverandering hoorde daar ook bij. Insane Delirium, zoals de band eerste heette paste niet meer en werd Traversus. "Het is een samentrekking van het Engelse woord traverse, dat betekent doorkruizen, en versus, als in: tegenover iets staan", legt ze uit.
De zoektocht naar dat wat de band wil uitstralen is aardig gelukt. "Ik heb het idee dat we toen nog wat onvolwassen waren. Dan probeer je nog een beetje je idolen na te doen, dus het is allemaal niet superorigineel. Dat idee hebben we nu wel. We hebben meer een eigen sound gevonden", zegt de zangeres. "Het heeft van alles wel een beetje. Het kan heel ruig en heel ingetogen zijn."

EP

Die eigen sound is goed terug te horen op de EP, stelt Madelief. "Het zit een beetje tussen hardrock en metal in. Soms is het iets meer metal, soms is het iets meer hardrock. Het heeft ook wel een progressief randje." Volgens de zangeres zijn de refreinen van de nummers juist weer wat meer pop en maakt dat het behapbaar voor een breder publiek.
"De EP is eigenlijk de afronding van het proces dat we als band hebben meegemaakt de afgelopen twee jaar", vertelt Madelief. De muzikale reis maakt dat Traversus klinkt als Traversus. "Uiteindelijk hebben we dat allemaal opgenomen en daar zijn we superblij mee. Het is echt een soort statement dat we willen maken als band: dit is het en wij zijn nu hier."

Orange Skyline

Ook de laatste single, die tevens op de EP staat, is een statement. "Het is voor mij wel een belangrijk nummer. Er zit heel veel emotie in", legt Madelief uit. "Vieze rijke stinkerds die alles van ons afpakken, die zichzelf heel vet vinden en die ons vertellen wat we moeten doen. Eigenlijk willen we met dit nummer uitdragen: fuck dat, dat hoeft helemaal niet. Je hoeft daar niet aan mee te doen en je mag gewoon jezelf zijn."
Muziek is voor alle vier de bandleden een mooie uitlaatklep. "Je kan er wel goed je emoties in kwijt", glimlacht Madelief. "Het is wel wat ruiger, dus je mag ook af en toe wel gewoon boos zijn. Daar leent de muziek zich wel voor." Ze kan de dagelijkse frustraties prima kwijt in de nummers die ze maakt. "Voor mezelf voelt het wel heel erg zo. Ik schrijf zelf de teksten en daar gaat heel veel emotie in zitten, dus het voelt wel een beetje alsof ik dat dan van me afschrijf."
Volgens de zangers geldt dat voor de rest van de band ook. Al die in muziek omgezette frustraties zijn te horen op Traversus' eerste EP The Only Way Is Through. Meer horen en zien van Traversus? Klik hier voor de muziek en hier om de Djammen-uitzending te bekijken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl