UEFA: Stoppen met eredivisie kan sancties opleveren

VOETBAL - De Europese voetbalbond UEFA spreekt zich uit tegen het voortijdig beëindigen van de nationale voetbalcompetities. De UEFA heeft een mail gestuurd naar de diverse nationale bonden waarin niet alleen wordt opgeroepen het seizoen indien mogelijk af te maken, maar ook dat er sprake is van mogelijke sancties. Zo kan deelname aan de Europese toernooien mogelijk worden verboden.

De Pro League, waarin de Belgische profclubs verzameld zijn, meldde donderdag de competitie als beëindigd te willen beschouwen. Datzelfde deed in Nederland Ajax-directeur Marc Overmars, gevolgd door tal van andere clubs waaronder PSV en AZ.

"Op 17 maart is in overleg met alle Europese clubs en competities beslist dat al het mogelijke gedaan moet worden om nationale en Europese competities te beëindigen zoals het hoort", stelt de UEFA. "Deelname aan een UEFA-competitie wordt bepaald door sportieve resultaten aan het einde van een volledige nationale competitie. Wanneer een competitie stopgezet wordt, zullen we bekijken of aan die voorwaarde wel voldaan is."

Dinsdag D-Day?

De KNVB heeft alle clubs uit de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie uitgenodigd voor een videoconferentie. De nationale voetbalbond wil de verenigingen uit het betaalde voetbal komende dinsdag bijpraten over de gevolgen van de twee scenario's die nu nog voor de rest van het seizoen op tafel liggen.

De nationale bond hoopt nog steeds dat de eredivisie en eerste divisie voor 3 augustus worden uitgespeeld, mits het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat de bestrijding van het coronavirus dat toelaat. Het doemscenario is dat het seizoen al is afgelopen. Dat zal de meeste financiële gevolgen hebben.

De KNVB heeft alle clubs donderdagmiddag uitgenodigd voor het videogesprek, dat in fasen zal worden gehouden. Ook zogenoemde stakeholders als FOX Sports, het CBV, FBO, VVCS, BSBV en het supporterscollectief mogen aanschuiven.

Meer over dit onderwerp:
voetbal eredivisie KNVB
Deel dit artikel: