Raad Coevorden valt over 'stampvoetend kind dat zijn zin niet krijgt'

In het Cultuurhuis aan Kasteel 3 in Coevorden werd vorig jaar nog muziekonderwijs gegeven
In het Cultuurhuis aan Kasteel 3 in Coevorden werd vorig jaar nog muziekonderwijs gegeven © Google Streetview
Kunst- en cultuuronderwijs voor De Nieuwe Veste in het nieuwe schoolgebouw of in het Cultuurhuis? De gemeenteraad van Coevorden valt over wéér hetzelfde raadsvoorstel, waarin gevraagd wordt om extra lesruimte voor creatieve lessen in de nieuw te bouwen school van De Nieuwe Veste.
Leerlingen fietsen nu al acht jaar voor hun muzieklessen van de school naar het Cultuurhuis aan Kasteel 3, dat in het gemeentehuis in de binnenstad is gevestigd. Het pand biedt lokalen voor creatieve activiteiten, zoals kunst, muziek en dans. In het huidige schoolgebouw aan de Van Heeckerenlaan zijn daarvoor geen geschikte ruimtes.

Eerder raadsvoorstel

Op 31 januari hield de gemeenteraad het plan tegen om 500 vierkante meter extra voor kunstonderwijs mee te nemen in de bouwplannen voor de nieuwe school. De Nieuwe Veste wil de creatieve lessen straks juist graag binnenshuis geven. BBC2014, VVD en PAC stemden destijds tegen.
"De visie op onderwijs is dat de school het sociale construct van leren en ontwikkelen is, waarbij leerlingen elkaar dagelijks in de samenleving ontmoeten en dat ook in de mini-samenleving van het schoolgebouw doen", schreef de school destijds in een brief aan de gemeente. "Als alle functionaliteiten binnen het onderwijs voor alle leerlingen binnen de nieuwbouw vormgegeven wordt, kan De Nieuwe Veste de meest optimale voorwaarden creëren."
Nu doet de gemeente Coevorden dus weer een nieuwe poging om de raad over te halen.
In december 2021 heeft de gemeenteraad besloten dat de nieuwbouw van De Nieuwe Veste op de locatie Holwert-Midden komt en dat 500 vierkante meter beschikbaar is voor onderwijs in het Cultuurhuis. Dat wil de school dus niet meer.
De bouwkosten voor cultuuronderwijs op de locatie Holwert-Midden bedragen 1,7 miljoen euro. Die komen bovenop de bestaande bouwkosten voor de school, die in 2021 op 35 miljoen euro begroot waren.

Verbouwing Cultuurhuis

De gemeente schrijft in het raadsvoorstel dat na extra onderzoek blijkt dat er in het Cultuurhuis aan Kasteel 3 maar liefst zes theorielokalen bij moeten worden gerealiseerd. Volgens de berekeningen heeft De Nieuwe Veste nu 924 vierkante meter ruimte nodig. Die bestaat naast de onderwijsruimte dan ook uit een garderobe, kantine, toiletruimte per verdieping en flexplekken voor personeel. Buiten het Cultuurhuis moet een fietsen- en scooterstalling komen. De verbouwing van het pand kost dan ruim 700.000 euro.
In het geval van kunstonderwijs in het Cultuurhuis, kan nog maar een klein deel worden ingezet voor andere partijen. Iets als een culturele of economische broedplaats of werkplekken voor ambtenaren is dan niet of minder goed mogelijk.

Raad verbaasd over herhaling van voorstel

De raad is verbaasd over het feit dat de gemeente terugkomt op een eerder raadsbesluit. Jerry Stoker van PAC vergelijkt de school met een stampvoetend kind dat zijn zin niet krijgt. Wethouder Huizing weerlegt die aanname: De financiële onderbouwing was versnipperd in het vorige raadsvoorstel in januari. Onderzoek wijst nu uit dat er meer dan 500 vierkante meter aan onderwijsruimte nodig is aan Kasteel 3. Het heeft niks te maken met een stampvoetend kind."
"Het pand is ingericht voor kunst- en cultuuronderwijs, maar niet voor klassikaal kunst- en cultuuronderwijs waar de school het voor wil gebruiken", vervolgt de wethouder. "Is het geschikt voor onderwijs door particulieren? Ja. Is het geschikt voor klassikaal onderwijs? Nee."

Appels en peren

Henk Mulder (BBC2014) merkt op dat de geschetste bedragen van de extra kosten op een ander prijspeil gebaseerd zijn. De kosten van 1,7 miljoen euro extra aan kunst- en cultuur-onderwijsruimte in de nieuwbouw is nog volgens de markt van 2021, terwijl de kosten van ruim 700.000 euro volgens de huidige bouwkostprijzen zijn berekend.
Jerry Stoker (PAC) en Irma Talens (VVD) sluiten zich verbaasd bij Mulder aan: "Het is appels met peren vergelijken."
Wethouder Huizing geeft aan dat het meest actuele prijspeil van de gehele verbouwing van nieuwbouw in het najaar bekend is. Dan zit de eventuele extra bouwkosten voor kunst- en cultuur-onderwijsruimte daarbij in.
De raadsleden vragen zich daarop hardop af of dit dan wel het juiste moment is om over zo'n uitgave te besluiten. Wethouder Huizing: "Het is geen onwil van onze kant, om geen twee volledige scenario's uit te werken, maar het uitwerken hiervan staat niet in verhouding tot het bedrag dat gevraagd gaat worden."
Michel Blanken van de PvdA roept in navolging van CDA-raadslid Sandra Katerberg zijn collega-raadsleden op om eens in het Cultuurhuis te kijken, om zo in te zien dat er daadwerkelijk verandering nodig is voor goed onderwijs.

'Blijf maar doordrammen'

Talens: "We voelen ons gechanteerd met dit voorstel. Een broedplaats komt er niet als we hier niet mee instemmen, zo lijkt het. De gemeente hoeft niet op te draaien voor een inschattingsfout van De Nieuwe Veste", doelt ze op de benodigde 924 vierkante meter, in plaats van 500. "Welk signaal wil de gemeente afgeven? Blijf maar doordrammen, dan krijg je wel je zin?"
Stoker sluit zich bij de woorden van Talens aan. "Ik merk dat ik geïrriteerd raak doordat we weer een raadsvoorstel onder de ogen krijgen waarover we al hebben besloten. Wat ons betreft zijn we tegen."

Besluit over twee weken

Over twee weken staat het onderwerp op de agenda van de gemeenteraadsvergadering. Dan besluit de raad weer over het voorstel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl