Streep door zevende editie Drentse scheurkalender: 'Niet te bolwerken'

Reeen springen over sloot
Eén van de inzendingen voor de Drentse Scheurkalender © Drentse Scheurkalender/Piet Kerssies
Duizenden Drentse fotoliefhebbers sturen elk jaar hun mooiste kiekjes naar Hent Hamming op, in de hoop dat ze worden gekozen voor de jaarlijkse editie van de Drentse Scheurkalender. Dat wordt dit jaar echter per direct een halt toegeroepen. De editie van 2024 komt er niet, vanwege een gebrek aan energie voor al het regelwerk en regelen van sponsoren. "Op deze manier kan het er helaas niet meer uit."
Bedenker Hent Hamming stopte de afgelopen acht jaar ziel en zaligheid in de verschillende edities. Daarin kiest hij, samen met een jury, eigenhandig de beste foto's die Drenthe het beste weergeven. "Er is door de jaren heen in Drenthe een enorme community ontstaan die enthousiast over de vele Drentse foto's praat." De vraag naar een kalender was er dus wel degelijk, alleen de commerciële kant bleef achter.

Ingewikkelde puzzel

"Je hoopt na al die jaren dat bedrijven, gemeentelijke instanties en maatschappelijke organisaties je makkelijker weten te vinden. Dat bleef helaas achter, waardoor ikzelf jaarlijks veel tijd kwijt was om het financiële plaatje rond te krijgen", vertelt Hamming. Die legpuzzel werd te ingewikkeld, mede door het feit dat elke fotograaf die in de kalender verscheen zijn eigen scheurkalender kreeg. "Dat betekende dat ik honderden scheurkalenders jaarlijks weggaf. Je snapt wel dat dat niet meer te bekostigen was voor me."

Licht aan het einde van de tunnel

De reacties vanuit alle inzenders liegen er niet om: de teleurstelling overheerst omdat de kalender dit jaar niet verschijnt. Toch is Hamming veerkrachtig en hoopt hij de Drentse inzendingen dit jaar op één of andere manier nog tentoon te stellen "Ik vind het leuk om initiatief te nemen, dus ik hoop dat er nog een mouw aan te passen valt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl