Drenthe blokkeert vergunning van Friese boerenfamilie bij Fochteloërveen

boeren friesland
Deze Friese boeren krijgen geen toestemming van de provincie Drenthe © Omrop Fryslân / Willem Vermeltfoort
Bram van 't Klooster uit het Friese Fochteloo wil zijn koeienstal omtoveren tot recreatieve voorziening. Daarvoor wil hij de vergunningsruimte voor het houden van koeien deels overhevelen naar het bedrijf van zijn ouders en zus in Oosterwolde, een kilometer verderop. Maar de provincie Drenthe ligt dwars.
"Op de locatie van mijn zusje en ouders moeten ze eigenlijk nog een paar extra koeien hebben, want ze gaan met twee gezinnen dit melkveebedrijf voortzetten. Wij hebben die koeien in principe. Die moeten daarnaartoe. Extern salderen wordt dit wel genoemd. Alleen de provincie Drenthe wil niet meewerken aan de vergunningverlening", zegt melkveehouder Van 't Klooster.

Drenthe maakt bezwaar

De provincie Friesland had in juni al groen licht gegeven voor de zogeheten ontwerpvergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet. Want die is van mening dat het Fochteloërveen (dat in beide provincies ligt) niet wordt aangetast door de verhuizing van de koeien. De vergunning heeft zes weken ter inzage gelegen. De provincie Drenthe maakte er bezwaar tegen.
Drenthe geeft aan geen vergunning voor extern salderen te verlenen zolang niet duidelijk is hoe de overmatige neerslag van stikstof in het nabijgelegen Drentse Fochteloërveen kan worden aangepakt. Daarop heeft Friesland besloten de vergunning niet af te geven, want instemming van buurprovincie Drenthe is een van de voorwaarden voor het verlenen van de vergunning.

Minder koeien, geen vergunning

Dat leidt tot frustratie bij zus Annelie. "Je doet alles wat je moet doen. Je levert alles in wat je in moet leveren. Je levert koeien in voor de natuur. Die koeien staan in Fochteloo nog dichter bij het Fochteloërveen dan in Oosterwolde. Ik vind het onbegrijpelijk", zegt Annelie Hofhuis-Van 't Klooster.
"De menselijke maat is compleet weg", vervolgt broer Bram. "De communicatie is er eigenlijk niet. Je kunt niet een normaal gesprek voeren met de provincies over je situatie. Het is heel simpel. Je moet een vergunning hebben in het kader van de Natuurbeschermingswet als veehouder. Omdat de provincies er nog niet klaar voor zijn of omdat niet kan worden bewezen welke impact er is op de natuur in het Fochteloërveen, zetten ze er gelijk een streep doorheen. Terwijl je dus minder dieren gaat houden."

Uitstel toeristische plannen

De plannen van Van 't Klooster voor een recreatieve voorziening moeten voorlopig in de ijskast. "We moeten op twee locaties blijven werken omdat we in een bureaucratische fuik zitten. Dat lijkt toch nergens op. "
"Het wordt een arbeidsintensiever verhaal dan voor ons. We zijn er gewoon niet blij mee. Dus we blijven er wel tegen knokken", besluit zus Annelie.
Drenthe blokkeert vergunning van boerenfamilie

Reactie provincie Drenthe

"In Drenthe zijn we gestopt met vergunningverlening voor extern salderen omdat wij niet kunnen voldoen aan de eisen die de Raad van State stelt. De Raad van State eist namelijk dat wij eerst uitleggen hoe we de stikstofoverbelasting gaan oplossen, voordat gebruik kan worden gemaakt van een (deels) stoppend bedrijf via extern salderen. Omdat de stikstofaanpak nog in ontwikkeling is, is deze onderbouwing op dit moment nog niet te geven. Dat betekent ook dat wij niet kunnen instemmen met vergunningen van buurprovincies voor extern salderen.
We willen heel graag weer vergunning verlenen op basis van extern salderen. De jurisprudentie van de Raad van State is echter een feit en daar hebben we ons aan te houden. Zodra we weer mogelijkheden zien voor extern salderen, zullen we onderzoeken of we weer kunnen instemmen met vergunningen van buurprovincies."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl