De dagtocht naar Zweeloo van Van Gogh verpakt in een muziektheaterspektakel: 'Geen lofzang'

Kees Botman, Wouter den Oord en Pieter Stellingwerf werken aan de voorstelling
Kees Botman, Wouter van Oord en Pieter Stellingwerf werken aan de voorstelling © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
We kunnen in onze provincie bijna niet meer om 'm heen: Vincent van Gogh. Het is dit jaar 140 jaar geleden dat hij drie maanden in Drenthe verbleef. Tijdens het Van Gogh-jaar worden tal van projecten op poten gezet. In Zweeloo wordt met een muziektheaterspektakel uitgebreid stilgestaan bij het feit dat Van Gogh daar rondzwierf.
Volgens de makers is zijn dagtocht naar het kunstenaarsdorp bepalend geweest in zijn carrière. Van Gogh komt op 1 november 1883 aan in Zweeloo en hoopt daar andere kunstenaars te ontmoeten. Die treft hij daar niet. "Wij denken dat het een keerpunt in zijn carrière is geweest", zegt regisseur Pieter Stellingwerf van de theatermakers van BUOG.
"Van Gogh is na Zweeloo nog 10 tot 14 dagen in Drenthe gebleven. Daarna ging hij via Brabant naar Parijs, waar hij successen heeft behaald. Dus wij denken wel dat de kern in Zweeloo lag. Dat hij dacht: Het moet toch anders."

Zwerver in Zweeloo

Met het stuk Zwerver in Zweeloo wordt met muziek en beeld stilgestaan bij de gemoedstoestand van Vincent van Gogh. Bezoekers wandelen langs vier locaties in het dorp, waar kleine muziekvoorstellingen worden gehouden. Ook wordt er live geschilderd. "Vier gidsen nemen de bezoekers mee. Die moeten wel contact met elkaar houden, zodat iedereen ongeveer tegelijk terug is bij het kerkje."
Op het erf van Janni Komduur en Bert Robben is één van die voorstellingen. "Ze kwamen hier langs om te vragen of ze deze locatie mochten gebruiken", zegt Robben. "Ja, alleen maar leuk, zeiden wij."
Janni Komduur en haar partner Bert Robben stellen hun boerderij beschikbaar
Janni Komduur en haar partner Bert Robben stellen hun boerderij beschikbaar © Janet Oortwijn/RTV Drenthe

Oranje haren

De afsluiter is bij het beroemde kerkje van Zweeloo, waar een scène gespeeld wordt op basis van een briefwisseling tussen Vincent en zijn broer Theo. Wouter van Oord speelt Vincent en is al druk aan het repeteren en aan het broeden op de tekst. "Ik heb oranje haren, dus dan word ik gevraagd", grapt Van Oord.
"Maar toen bedacht ik me: Wat weet ik eigenlijk van Vincent van Gogh? Eigenlijk alles wat iedereen wel weet met zijn oor en dergelijke. Dus nu ben ik me aan het verdiepen in zijn karakter en dat is best wel interessant."
In zijn briefwisseling nam Van Gogh uitgebreide beschrijvingen van de Drentse omgeving op:
Beste Theo,
Wou u eventjes vertellen van een tochtje naar Zweeloo, het dorp waar Liebermann lang gelogeerd heeft. Die streek rond Zweeloo is op dit moment geheel en al jong koren, onafzienbaar sours, dat aller-, allereerste groen dat ik ken.
Met erboven een lucht van een fijn lila-wit ...het inrijden v. h. dorp was toch zo mooi. Enorme mosdaken van huizen, stallen, schaapskooien, schuren. Hier zijn de woningen heel breed, tussen eikebomen van een superbe brons verbeeld u een laantje van hoge populieren met de herfstblaadjes toen, verbeeld u een brede modderweg, alles zwarte modder met rechts hei tot in 't oneindige, links hei tot in 't oneindige, een paar zwarte driehoekige silhouetten v. plaggen­keten, waar door de venstertjes een rood licht schijnt van 't vuurtje, met enkele plassen vuil, geelachtig water die de lucht weerspiegelen, waar veenstammen in verrotten.
Vincent

Worstelingen en dilemma's

Volgens Stellingwerf wordt het muziektheaterspektakel geen lofdicht over de kunstenaar. "Veel projecten zijn dat wel, maar wij laten hier ook echt zijn worstelingen en dilemma's zien. Hij worstelde natuurlijk met depressies, alcoholverslaving. Er werd hier raar tegen hem aangekeken, want het was een landloper eigenlijk. Mensen hier werkten heel hard voor hun geld. En hij kwam met zijn schilderspullen op kosten van zijn broer."
"Er is genoeg om te laten zien binnen zijn zoektocht", zegt Van Oord. "Daar ga je als publiek naar kijken. Ik ben ook nog zoekende tijdens de voorstelling, dat zal zo zijn. Ik moet voldoende spullen en materiaal hebben en dan wordt het gewoon een gekkenhuis en gaan. Ik heb er heel veel zin in."
BUOG organiseert zeven voorstellingen vanaf 27 september. Per voorstelling is er plek voor driehonderd mensen.
De dagtocht naar Zweeloo van Van Gogh verpakt in een theaterstuk

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.