Hoogleraar ouderengeneeskunde: 'Piek verpleeghuizen moet nog komen'

"De piek van zieken door corona in verpleeghuizen komt pas na de piek bij de intensivecareafdelingen in ziekenhuizen." Dat zegt Sytse Zuidema, hoogleraar ouderengeneeskunde van het UMCG. "We zien veel beelden uit ziekenhuizen, maar er is veel wat we niet weten. Bijvoorbeeld wat er nu in verpleeghuizen gebeurt", zegt hij.

Medewerkers van verpleeghuizen zijn volgens hem wel een beetje gewend aan infecties. Zo zijn ze bekend met buikinfecties. Maar door het coronavirus krijgen ze te maken met ethische dilemma's, vooral bij de zorg voor dementerenden. "Een afstand houden van 1,5 meter snappen dementerenden niet. En je kunt ze moeilijk opsluiten. Maar je wilt ook dat mensen die nog niet zijn besmet goede zorg kunnen krijgen. Dat zijn duivelse dilemma's."

Extra ingewikkeld

Zorg voor dementerenden in verpleeghuizen waar corona heerst, kan volgens de hoogleraar wel. "Bijvoorbeeld zorg op de kamer bieden. Of de patiënt met corona overplaatsen naar een afdeling waar meer besmettingen zijn, zodat de coronapatiënten bij elkaar zitten en niet verspreid", zegt Zuidema. Wel merkt hij daarbij op dat het verhuizen van mensen met dementie ook een grote impact op hen heeft.

Dat de familie nu niet welkom is maak het extra ingewikkeld. Zuidema gaat daarnaar onderzoek doen. "Wat heeft dat voor impact op mensen met dementie? En op de zorg, die voor een groot deel leunt op familieleden? Nu de familie niet meer komt, heeft het personeel het dus extra druk."

Ook gaat het UMCG samen met het LUMC (Leiden) onderzoek doen naar het aantal besmette bewoners in verpleeghuizen, het aantal besmettingen onder het personeel, de maatregelen die instellingen nemen en het effect van die maatregelen.

In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal dossier aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.

Deel dit artikel: